Directiesalarissen Sociale Werkvoorziening lopen in de pas

Cedris

PERSBERICHT

Conclusie na onafhankelijk SEO-onderzoek voor Cedris:
Directiesalarissen Sociale Werkvoorziening lopen in de pas

De salarissen van directeuren van bedrijven in de sector Sociale Werkvoorziening, aangesloten bij brancheorganisatie Cedris, lopen in de pas met het door de Commissie-Dijkstal aangegeven niveau. Dat is de conclusie van een door het onafhankelijke instituut SEO in opdracht Cedris uitgevoerd onderzoek. SEO Economisch Onderzoek, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, stelde vast dat het gemiddelde bruto jaarsalaris van de directeuren in 2005 Euro 96.203 bedroeg. Daarmee bleef het ruim onder het in de 'Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen gefinancierde Topinkomens' genoemde niveau van Euro 164.000 - het inkomen van de minister-president van Nederland. De spreiding tussen boven- en benedengemiddelde salarissen is, aldus SEO, beperkt.

SEO Economisch Onderzoek enquêteerde in opdracht van Cedris de 97 aangesloten bedrijven, van wie drie buiten het onderzoek vielen omdat zij geen zelfstandig bedrijf meer zijn; 84 respondeerden, 89%. Bij de meeste niet-respondenten was sprake van een directiewisseling.

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat bij de grotere bedrijven de salarissen hoger liggen dan bij kleinere, terwijl het directeurschap van een gemengd publiek/privaat bedrijf een hoger salaris opleverde dan dat van een ofwel publiek, ofwel privaat bedrijf. Tijdelijk optredende interim-managers die - in de SW-sector zoals elders - werken op basis van een management fee ontvangen een fors hoger bedrag dan het gemiddelde directeurssalaris.

Het door SEO Economisch Onderzoek uitgevoerde onderzoek zal periodiek worden herhaald. Op deze wijze geeft Cedris invulling aan de behoefte die bestaat aan transparantie rondom de salarissen van het topkader van (semi-)publieke organisaties.