Gemeente Doetinchem

Rekenkamer onderzoekt overschrijding loonsombudget


-15 september 2006-
Gisteravond heeft de rekenkamercommissie haar tweede onderzoeksrapport aangeboden aan de voorzitter van de raad, burgemeester Dijkstra. De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de structurele overschrijdingen van het loonsombudget. De bevindingen en aanbevelingen van dit onderzoek zijn beschreven in het rapport Van overschrijding naar grip.

De rekenkamercommissie constateert dat het loonsombudget vanaf 2002 ieder jaar fors is overschreden. Dit kwam hoofdzakelijk door vervanging wegens ziekte en inhuur van derden. In het verleden werd 1 fte bij ziekte vervangen door 1 fte zonder naar de formatie en het budget te kijken. Zo kon het gebeuren dat een zieke fte (EUR 30.000) vervangen kon worden door een fte inhuur van EUR 50.000. Al bij de jaarrekening 2002 heeft de accountant geadviseerd hiervoor kosten in de begroting op te nemen en tussentijds te controleren. Ieder jaar daarna heeft de accountant aandacht gevraagd voor dit onderwerp, maar concrete maatregelen zijn naar het oordeel van de rekenkamercommissie te laat getroffen. Ook de bemoeienis van de raad met de overschrijding van het loonsombudget nam sinds 2002 van jaar tot jaar toe. Aanvankelijk nam de raad de overschrijdingen voor kennisgeving aan, of keurde na enige discussie de overschrijding goed. In 2005 bleek dat de raad er weer "over wilde gaan".

De rekenkamercommissie is kritisch over de kwaliteit van de managementinformatie. Er is veel discussie geweest over de juistheid van de aan het management aangeleverde cijfers. Te lang is geanalyseerd en toegelicht zonder dat dit leidde tot daadwerkelijke actie. Dit heeft naar het oordeel van de rekenkamercommissie een slagvaardige aanpak vertraagd.

De rekenkamercommissie constateert verder dat de formatie en de feitelijke bezetting niet kloppen, waardoor de organisatie duurder is dan ze mag zijn. Er wordt weliswaar gestuurd op vermindering van de loonsom, waardoor de uitgaven voor inhuur van derden vanwege ziekte en vacatures in drie jaar is afgebouwd van EUR 3.878.000 (2003) naar EUR 2.371.000 (verwachting 2005). In dezelfde periode is de inhuur van derden ten behoeve van projecten en bestuursopdrachten echter gestegen van EUR 2.270.000 (2003) naar EUR 3 à EUR 4 miljoen (verwachting 2005).

Aanbevelingen
Om te komen tot een betere beheersing van het loonsombudget doet de rekenkamercommissie een aantal aanbevelingen. De belangrijkste aanbevelingen volgen hieronder:

* Voor de vergelijkbaarheid verdient het aanbeveling de cijfers in de rapportages over dit onderwerp (marap, berap, jaarverslag) telkens op dezelfde wijze te presenteren. De rapportages, ook van de accountant, moeten scherper worden geformuleerd.
* Discussie in het managementteam over de juistheid van de cijfers mag de aanpak van het probleem niet vertragen. Het gaat om de grote getallen, waarbij later verfijning kan worden aangebracht.
* In de begroting moeten op basis van een analyse reële bedragen worden geraamd met betrekking tot het loonsombudget, inclusief inhuur van derden. Bij eventuele tussentijdse afwijkingen moet tijdig worden bijgestuurd en moeten begrotingswijzigingen worden vastgesteld.

* De rekenkamercommissie beveelt aan de (controle op de) strikte toepassing van de Verordening financieel beleid en beheer gemeente Doetinchem, de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Doetinchem en de Controleverordening gemeente Doetinchem, allen vastgesteld op 3 januari 2005. Toepassing van deze verordeningen kan helpen (ongewenste) ontwikkelingen niet op hun beloop te laten.

Vervolg op het onderzoek
Het rapport van de rekenkamercommissie is op 14 september aangeboden aan de gemeenteraad en staat op de agenda voor de raadsvergadering van 28 september. In die vergadering bepaalt de raad wat er met de aanbevelingen van de rekenkamercommissie wordt gedaan.

De rekenkamercommissie
De gemeente Doetinchem heeft sinds medio 2004 een rekenkamercommissie. Deze onafhankelijke commissie bestaat uit drie gemeenteraadsleden en drie externe leden. De voorzitter is het externe lid, de heer A.G. de Meij. De rekenkamercommissie onderzoekt of het gemeentebestuur -zowel raad als college van burgemeester en wethouders- doelmatig (efficiënt), doeltreffend (effectief) en rechtmatig (volgens de wet) zijn werk doet. De resultaten van een onderzoek kunnen verbeterpunten aan het licht brengen.
De rekenkamercommissie bepaalt zelf welke onderwerpen zij onderzoekt. Het onderzoek naar de overschrijding van het loonsombudget is het tweede onderzoek van de commissie. Vorig jaar deed de commissie onderzoek naar het inkoopbeleid van de gemeente.