Politie Twente

Persberichten Politie Twente 15 september 2006

Monique Oude Wolbers en Sonja Eerhard: 053-4555588

Dronken bromfietser onderuit

Enschede

Op donderdag 14 september werd om 21.40 uur bij de politie gemeld dat er een man met zijn bromfiets in de sloot was gereden aan de Zuid Esmarkerrondweg in Enschede. De politie zag ter plaatse dat een passant de bromfietser, een 47-jarige Oldenzaler, hielp bij het uit de sloot komen. De man was ongedeerd.

Er werd alcoholgebruik bij de bromfietser geconstateerd, waarop de agenten hem aanhielden. De ademanalyse aan het bureau gaf een uitslag van 1,36 promille. De politie vorderde het rijbewijs van de man in en maakt proces-verbaal op. (06-117872)

Grote gordelcontrole

Enschede

Op donderdag 14 september 2006 hield de politie een grote controle op het dragen van de autogordel op meerdere locaties in Enschede. Elf agenten namen de gehele dag deel aan deze actie. Tevens werd er gelet of de regels voor het vervoer van kinderen werden nageleefd.

De politie controleerde streng op het dragen van de gordel, omdat een autogordel bij een ongeval levensreddend en letselbesparend werkt. Het risico van een dodelijke afloop bij een ongeval is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel.

Wie een gordel draagt, loopt een stuk minder risico op letsel bij een ongeval: een afname van 40% door het dragen van de gordel. Wanneer dit ook nog gecombineerd wordt met een airbag wordt dat 50%.

In totaal werden 1300 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 235 bekeurd werden voor het niet dragen van een gordel. 13 automobilisten werden bekeurd voor diverse andere overtredingen.

Gecontroleerd werd op de volgende locaties: Mooienhof, Lambertus Buddestraat, GJ van Heekstraat, Auke Fleerstraat, Haaksbergerstraat, Beltstraat, Broekheurne Ring, Parkweg en Burgemeester M van Veenlaan. (06-117700/117715)

Automobilist bij controle aangehouden wegens vonnis van 107 dagen

Enschede

Tijdens de grote gordelcontrole in Enschede controleerde de politie aan de Parkweg een 35-jarige Enschedese automobilist. De 35-jarige droeg geen gordel en werd daarvoor bekeurd. De automobilist kon zich niet identificeren en toen hij zijn naam opgaf, bleek er een vonnis voor deze naam open te staan van 7 dagen.

De politie hield de man daarop aan, waarop hij meteen bekende een valse naam te hebben opgegeven. De reden hiervan was, dat hij een rijontzegging had. Aan het bureau bleek dat de 35-jarige op zijn echte naam nog een vonnis had openstaan van 107 dagen. De politie sloot de man op voor het uitzitten van zijn straf. Tegen de verdachte wordt voor de andere overtredingen zoals het niet dragen van de gordel, het opgeven van een valse naam en rijden tijdens ontzegging wordt afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt. (06-117710)

Aanhouding na mishandeling

Enschede

De politie werd op vrijdag 15 september omstreeks 04.05 uur op de Hengelosestraat in Enschede aangesproken door een drietal jongeren. Een van hen, een 16-jarige Enschedeër, was zojuist met zijn bromfiets onderuit gegaan. Dit was gebeurd op het opgebroken gedeelte van de genoemde straat. Een 17-jarige Enschedeër had daar op de straat had gelopen met een verkeersbord in zijn handen. Tijdens het passeren hield de 17-jarige het verkeersbord voor de bromfietser. De bromfietser probeerde het bord te ontwijken, raakte het bord echter nog net met zijn schouder en kwam uit balans. Vervolgens reed hij met zijn bromfiets op het lager gelegen asfalt en kwam te vallen. De bromfiets was beschadigd en de 16-jarige had licht letsel. De politie hield daarop de 17-jarige aan wegens mishandeling, verkeersgevaarlijk gedrag en diefstal verkeersbord. De verdachte was behoorlijk onder invloed en is voor nader verhoor opgesloten. (06-117928)

Duo aangehouden wegens diefstal

Enschede

De politie hield op donderdag 14 september twee vrouwen, een 18- en een 20-jarige Enschedese, aan wegens diefstal. De twee vrouwen worden er van verdacht diefstallen te hebben gepleegd in een instelling in Enschede op woensdag 13 september. Daar werden persoonlijke eigendommen van meerdere personeelsleden weggenomen. Personeel van de instelling had het tweetal wel in het gebouw gezien, maar pas nadat het tweetal het pand had verlaten, werden de diefstallen ontdekt.

Bij de 18-jarige werd een van diefstal afkomstige telefoon in beslag genomen. De 20-jarige kon na haar verhoor het bureau weer verlaten. De 18-jarige wordt van nog een diefstal verdacht en is in verzekering gesteld. Zij is voor nader onderzoek opgesloten. (06-117153)

Veelpleger aangehouden

Haaksbergen

De politie hield op donderdag 14 september een 58-jarige man uit Haaksbergen aan wegens diefstal. Het betreft de diefstal van twee kratjes met lege bierflesjes op 5 september jl. bij een winkel aan de Industriestraat in Haaksbergen. De verdachte betreft een veelpleger, waarop hij in overleg met justitie in verzekering is gesteld en ter voorgeleiding is opgesloten. (06-113313)

Scooterrijdster gewond bij kopstaartaanrijding

Enschede

Op donderdag 14 september vond omstreeks 18.45 uur een kopstaartaanrijding plaats op de Gronausestraat in Enschede. Een 23-jarige Enschedeër was met zijn auto achter op de auto van een 42-jarige Enschedese gereden. De 42-jarige reed daarop weer tegen een voor haar rijdende bromscooter, bestuurd door een 16-jarige Enschedese.

De 16-jarige knalde daarop met haar scooter op de auto van een 25-jarige Enschedeër voor haar. Door de klap van deze aanrijding vloog de 16-jarige door de lucht en kwam in de berm weer neer. De 16-jarige is voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht. De politie maakt proces-verbaal op. (06-117815)

Politie houdt doorrijder aan

Vroomshoop

De politie kreeg in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 september om 01.10 uur een melding van een aanrijding op de Lindenlaan in Vroomhoop. Een automobilist had een geparkeerde auto aangereden. Na de aanrijding stapte hij uit om te urineren, stapte weer in en reed weg in de richting van de Geerdijk. De aangereden auto was door de klap enkele meters verplaatst. Getuigen schakelden de politie in die direct een onderzoek instelden. Bij een woning aan de Leeuwerikhof zagen zij een personenauto met behoorlijke schade staan. De 32-jarige bewoner bleek de eigenaar te zijn van de auto. De verdachte werd door een getuige herkend als de veroorzaker van de aanrijding. De 32-jarige verkeerde onder invloed van alcohol en werd aangehouden. Op het politiebureau werkte hij mee aan een ademanalysetest. De uitslag van de test was 1,70 promille. De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. (06-117912)

Echtpaar gewond na aanrijding

Holten

Een echtpaar uit Ugchelen is op donderdag 14 september om 10.25 uur bij een aanrijding op de A1 gewond geraakt. De 70-jarige man en zijn 68-jarige vrouw reden op de linkerrijbaan van de A1 (zuidbaan). Ter hoogte van Holten kwamen zij in aanrijding met een vrachtwagen. De 58-jarige Engelse vrachtwagenchauffeur die op de rechterrijbaan reed wilde van rijbaan veranderen en zag de personenauto daarbij over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De auto kwam dwars voor de vrachtwagen, schoof de berm in en kwam op de kop in een droge sloot terecht. Het echtpaar is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De politie maakt proces-verbaal op. (06-117552)

Dronken automobilist lapt regels aan zijn laars

Hengelo

Een 46-jarige dronken automobilist uit Enschede kon op donderdag 14 september het politiebureau met vijf processen-verbaal verlaten. De man werd die dag om 09.00 uur langs de kant gezet toen agenten hem zonder autogordel om zagen rijden op de Haaksbergerstraat in Hengelo. De 46-jarige sprak met dubbele tong en was onvast ter been. Hij werd aangehouden voor het rijden onder invloed en meegenomen voor verhoor. De uitslag van de ademanalysetest was 1,75 promille. Onderzoek wees uit dat de verdachte niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Verder was zijn auto niet verzekerd en had geen APK. De politie maakt proces-verbaal op voor het rijden onder invloed, het rijden zonder gordel, het rijden zonder geldig rijbewijs, het rijden in een onverzekerde auto en het rijden in een auto zonder APK. (06-117438)

Politie houdt twee inbrekers aan

Hengelo

De politie heeft in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 september om 01.00 uur twee mannen uit Enschede aangehouden. De twee werden verdacht betrokken te zijn geweest bij een inbraak in een bedrijf aan de Breemarsweg in Hengelo. De inbraak werd die nacht om 00.40 uur bij de politie gemeld. De inbrekers hadden een ruit ingeslagen en vermoedelijk een beertender meegenomen. Zij waren in een auto vertrokken in de richting van Enschede. De politie stelde direct een onderzoek in. In Enschede zagen agenten de betreffende auto rijden op de Auke Vleerstraat. Zij gaven de bestuurder een stopteken. De 26-jarige bestuurder was onder invloed van alcohol (0,6 promille) en werd aangehouden. In de auto troffen agenten een beertender en blikken bier aan. De 28 jarige inzittende werd hierop ook aangehouden. De twee zijn voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie maakt proces-verbaal op. (06-117904)


---- --