Ingezonden persbericht


persbericht 15-9-2006

Jet Stream introduceert CDN technologie

Groningen/Hilversum - Streaming specialist Jet Stream BV introduceert een suite aan applicaties die het mogelijk maakt om grootschalige audio en video distributie systemen via Internet professioneel te beheren. Het Nederlandse bedrijf gaat haar diensten ook internationaal aanbieden.

CDN

Als in een week honderdduizend breedband internet kijkers een webcast, TV uitzending of filmpje bekijken, kijken er in werkelijkheid vaak niet meer dan enkele honderden tegelijk. Deze volumes zijn door de meeste hosting bedrijven met een eenvoudige server af te handelen. Maar wat als deze honderdduizend kijkers allemaal tegelijk willen kijken?

Om een massa internet kijkers op hoge kwaliteit te kunnen bedienen is een groot serverpark nodig, een zogeheten 'Content Distributie Netwerk', oftewel een 'CDN'. Dit is vaak een gedecentraliseerd park van krachtige mediaservers, verdeeld over meerdere providers of landen, die video formaten zoals Windows Media, Flash Video, Real, H.264 en 3GPP kunnen distribueren. De belasting wordt weggenomen van de backbones zodat er meer kijkers mogelijk zijn, vaak tegen aanzienlijk lagere kosten.

Tot voor kort was het uitrollen en beheren van een professioneel CDN voorbehouden tot enkele grote internationale partijen zoals Akamai, die hun eigen technologie zelf exploiteren en hoge vergoedingen vragen. Maar er is een toenemende vraag naar modernere, goedkopere, op maat gebouwde platformen, die professioneel beheerd kunnen worden. Ook spelen vaak strategische belangen om voor een eigen CDN te kiezen.

VDO-X

Jet Stream heeft ruime ervaring met het uitrollen en beheren van dergelijke platformen. Het bedrijf beheert streaming servers, farms en CDN's voor toonaangevende Nederlandse providers, omroepen en bedrijven. Om deze parken te kunnen beheren integreerde en ontwikkelde Jet Stream een innovatief CDN management systeem, VDO-X gedoopt.

De nieuwste release van VDO-X wordt nu ook als product aangeboden, zodat organisaties zoals grote telecom operators, corporates, Internet providers en omroepen hun eigen distributienetwerk kunnen beheren. Jet Stream heeft hiervoor zelf veel technologie ontwikkeld en onderdelen uit de USA ingekocht, geoptimaliseerd en geïntegreerd. Met enkele Nederlandse technologie partners wordt gesproken over bundeling en integratie van additionele modules voor DRM, billing, ticketing en advertisement.

VDO-X levert de beheerder van een streaming server park krachtige tools, bijvoorbeeld om permanent de status van alle media en management servers te bekijken, logs en statistieken te rapporteren en gebruikers dynamisch over het serverpark te verspreiden. Het systeem kan beveiligd via Internet worden gemonitord, en stuurt automatisch email en SMS berichten bij incidenten, zodat 24*7 servicing betaalbaar blijft. Ook kan het systeem herkennen uit welk land en bij welke provider een kijker vandaan komt, waardoor afscherming per ISP en land mogelijk wordt. Log bestanden worden centraal verwerkt en klaargezet voor verdere analyse zodat marketingafdelingen, helpdesks, billing diensten en netwerkbeheerders gedetailleerder informatie verkrijgen en hun dienstverlening kunnen verscherpen. Het systeem is eenvoudig te integreren met andere platformen en ondersteunt vrijwel elk streaming formaat, zowel voor live kanalen als VOD.

Volgens Stef van der Ziel, directeur van Jet Stream, neemt de vraag naar dergelijke oplossingen toe: "Steeds meer organisaties passen internet video toe. Je hoeft alleen maar naar de populariteit van IPTV, video portals, video communities en webtv zenders te kijken. Er spelen op dit moment 3 grote issues bij deze partijen: Hoe kan ik volume opbouwen, hoe kan ik de kosten verlagen en hoe kan ik de kwaliteit van m'n dienstverlening verbeteren? Dankzij VDO-X technologie wordt het uitrollen en beheren van een groot CDN betaalbaar. Dus kunnen er veel kijkers worden bediend, komen er meer features beschikbaar, gaan de kosten voor distributie en beheer omlaag, en de betrouwbaarheid en kwaliteit omhoog. Men kan er bovendien voor kiezen om het beheer volledig aan ons uit te besteden zodat de klant zich kan focussen op zijn core activiteiten."

Internationaal

Bijzonder onderdeel van de dienstverlening is dat Jet Stream het CDN van de afnemer volledig op afstand kan inrichten. "De klant mag zelf wereldwijd servers neerzetten. De Core servers, de Edge servers en de management servers worden vervolgens door ons via Internet vanuit het hoofdkantoor in Groningen volledig ingericht, opgeleverd en aangestuurd" aldus Van der Ziel. Een CDN kan hierdoor binnen enkele dagen worden uitgerold, en het bedrijf kan haar diensten internationaal met een kleine staf aanbieden, waardoor de kosten laag blijven.

De eerste details en voorbeelden zijn gepubliceerd op http://www.vdo-x.net (in aanbouw). Volgens Van der Ziel gebruikt het merendeel van de bestaande klanten de technologie al, zijn inmiddels enkele Nederlandse orders geplaatst en lopen meerdere internationale offerte trajecten.

Afbeelding als bijlage verkrijgbaar: actual (anonymized) screenshot van de VDO-X management applicatie

--
Noot voor de pers:

Voor details kunt u contact opnemen met Stef van der Ziel, stef@jet-stream.nl, 06-23406348

Jet Stream BV - http://www.jet-stream.nl
Mediacentrale - Helperpark - Groningen
Mediacentrum - Mediapark - Hilversum
tel: 035-7662300 - fax: 050-5264214