Steden en gemeenten beleggen duurzaam bij Triodos Bank

Een groeiend aantal steden, gemeenten en andere openbare besturen kiezen niet alleen voor een zekere maar ook voor een duurzame investering van hun financiële reserves. Einde augustus 2006 waren er meer dan 50 openbare instanties met een spaarrekening en/of een termijnrekening bij Triodos. Op vier jaar tijd vervijfvoudigden de bedragen die zij aan de bank toevertrouwden. Alleen al tijdens de acht eerste maanden van 2006 noteerde Triodos een groei van 35%, ten opzichte van het volledige jaar 2005. De bedragen die door de steden en gemeenten geïnvesteerd worden gaan van EUR 10.000 tot 1.000.000, in het totaal gaat het over meer dan EUR 10 miljoen.

Die lokale besturen willen er zeker van zijn dat het geld van de belastingplichtige besteed wordt aan projecten met een maatschappelijke meerwaarde. Zij willen ook op de hoogte blijven van de investeringen die uitgevoerd worden. Daarom beleggen zij bij Triodos Bank, de duurzame bank bij uitstek. Het aantal steden en gemeenten dat kiest voor duurzame investeringen bij Triodos Bank stijgt voortdurend.

Waarom die voorkeur? "Triodos Bank biedt zeer eenvoudige en veilige investeringsoplossingen aan lokale besturen, die wensen dat hun geld op een duurzame en positieve manier belegd wordt, ten gunste van de gemeenschap", verklaart Olivier Marquet, directeur van Triodos Bank België.
De investeringsformules die de bank voorstelt, zijn heel eenvoudig:het gaat hier niet om ingewikkelde financiële producten maar wel om een spaar- en/of een termijnrekening, die dezelfde rente opleveren als vergelijkbare producten die andere banken aanbieden voor investeringen op korte termijn.
Het gaat tevens om veilige beleggingen, vermits het kapitaal voor 100% gewaarborgd is. Deze beleggingen stemmen bijgevolg overeen met de wettelijke vereisten die overheidsinstanties moeten naleven.

Triodos Bank gebruikt de geldsommen geplaatst op een spaar- of termijnrekening uitsluitend voor de financiering van duurzame projecten: producenten van windenergie, medische groepspraktijken, gehandicaptenzorg, rust- en verzorgingstehuizen, kunst- en cultuurhuizen... De financiering van wapenindustrie of andere niet-duurzame activiteiten is uitgesloten. De criteria die de bank hierbij hanteert, zijn voor iedereen toegankelijk via www.triodos.be. Haar beleid is transparant: de bank publiceert de namen van haar kredietklanten in het Triodos magazine en via www.triodos.be.

Door haar fondsen toe te vertrouwen aan Triodos Bank, tonen de lokale besturen dat zij duurzaamheid en transparantie in hun beleid willen integreren. Zelfs al investeren de meeste gemeenten die klant zijn bij Triodos Bank niet al hun reserves bij deze bank, hun belegging is desalniettemin een sterk signaal voor de bevolking.

Brussel, 15 september 2006

----------------------------------
Voor meer inlichtingen:
Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication van Triodos Bank België Tel : 02 548 28 35 (rechtstreeks) of 0472 92 00 50 (mobiel) E-mail : lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be