Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Unieke samenwerking buurt, onderwijs en sport in Sittard-Geleen

Miljoen euro voor gezonde leefstijl jongeren

Sittard-Geleen, 15 september 2006 - De gemeente Sittard-Geleen krijgt voor de jaren 2008-2011 in totaal 1 miljoen euro subsidie om jongeren meer te laten sporten en bewegen. Elk stadsdeel krijgt een uitgebreid activiteitenpakket voor jongeren in de leeftijd van 4 tot 19 jaar. De gemeente Sittard-Geleen werkt hiervoor nauw samen met Partners in Welzijn, de Sportstichting, de GGD en het Huis voor de Sport.

"Dit is geweldig nieuws", zo zegt Ruud Guyt, wethouder Stadsontwikkeling, Verkeer en Sport. "Het gaat hier om een uniek samenwerkingstraject tussen buurten, scholen en sportorganisaties. Ieder stadsdeel krijgt een mogelijkheid om activiteiten voor de jeugd te organiseren. Het aanbod varieert van straat- en pleinsporten tot verlengde schooldagen met sportieve, educatieve en culturele activiteiten in en rond de school. Maar ook schoolmaatschappelijk werk, weerbaarheidtrainingen en afslankcursussen behoren tot de mogelijkheden. We hopen op deze manier te bereiken dat jongeren van 4 tot 19 jaar gezonder gaan leven, dat ze hun school afmaken en hun vrije tijd plezierig besteden. Dan profiteert op den duur ook de woonomgeving mee van deze subsidie."

De rijkssubsidie, ook wel BOS-impuls genoemd, is bedoeld als stimulans voor de samenwerking tussen buurt-, onderwijs- en sportorganisaties op het gebied van sportieve- of bewegingsactiviteiten voor jongeren. De gemeente Sittard-Geleen heeft in maart 2006 een subsidieaanvraag ingediend voor 5 projectplannen. Deze aanvraag, waarmee een bedrag van 1 miljoen euro is gemoeid, is volledig gehonoreerd. Met die één miljoen subsidie kan de helft van de totale projectkosten worden betaald. De andere vijftig procent worden betaald door de andere partijen die hierbij betrokken zijn, te weten Partners in Welzijn, de GGD, de Sportstichting, DaCapo, Trevianum en Graaf Huyn.

Naar verwachting zullen de eerste activiteiten begin 2008 van start gaan.

Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.


---




Gemeente Sittard-Geleen