Gemeente Tilburg

15-9-2006
10e Brede School in Reeshof
Grootte Brede School bepaalt voortaan hoogte subsidie

De Tilburgse Brede Scholen ontvangen voortaan geen vast bedrag aan subsidie meer. Vanaf 2007 is de subsidie voor extra activiteiten afgestemd op de grootte van de Brede School: hoe groter het aantal 0-12 jarige kinderen in de wijk, hoe hoger de subsidie.

Wethouder Hugo Backx van Onderwijs: In 2007 zullen in Tilburg tien Brede Scholen actief zijn, de negen bestaande en één nieuwe in de wijk Gesworen Hoek/Huibeven. Samen bieden zij plaats aan 80% van de Tilburgse leerlingen met een onderwijsachterstand of een risico daarop. De infrastructuur van de Brede Scholen in Tilburg is daarmee behoorlijk compleet.
Het totale beschikbare subsidiebedrag voor 2007 bedraagt 721.000,-. De scholen ontvangen allemaal een vast budget voor coördinatieactiviteiten en ieder een flexibel bedrag voor eigen activiteiten. Dat bedrag is afhankelijk van het aantal 0-12 jarige kinderen in de wijk. Over dit laatste zal het college per Brede School een besluit nemen.

Gewichtenleerlingen
De Tilburgse Brede Scholen zijn gebouwd rondom basisscholen die méér dan 50% gewichtenleerlingen* hebben, de voorrangsscholen. In de Brede Scholen werken allerlei instellingen samen die zich met de zorg, de vrije tijd, de opvang en de opvoeding van de kinderen in de wijk bezighouden. Vaak nemen ook de andere basisscholen uit de wijk hieraan deel. In Tilburg zijn momenteel negen Brede Scholen: twee in Noord en zeven in andere delen van stad. In de wijk Gesworen Hoek/Huibeven is in 2006 hard gewerkt aan de onderlinge samenwerking. Vanaf 2007 gaat hier formeel de tiende Brede School van start. Met de realisatie van deze Brede School in de Reeshof zijn straks alle 20 voorrangsscholen in Tilburg in een Brede School opgenomen.
Bij de tien Brede Scholen zijn in totaal 27 basisscholen betrokken. Hierop zitten samen ruim 3.700 gewichtenleerlingen. Tilburg telt in totaal 4.700 gewichtenleerlingen. Dit betekent dat inmiddels 80% van deze kinderen bereikt kunnen worden via een Brede School.


* Gewichtenleerlingen
Een school krijgt van het Rijk extra geld voor zogenaamde gewichtenleerlingen. Dit zijn leerlingen met een achterstand of een risico daarop, zoals kinderen van laag opgeleide allochtone ouders, woonwagen- en zigeunerkinderen, schipperskinderen en kinderen van laag opgeleide autochtone ouders.