Dienstenbond CNV

Afdwingen naleving CAO bij Adecco
15-09-2006

We staan in de startblokken om de rechter in te schakelen om naleving van de CAO af te dwingen. Graag willen we u daarover informeren.

Aan de orde is de toepassing van de CAO voor de Vaste Medewerkers bij uitzendbureaus. De kwestie speelt al enkele maanden en betreft de regeling voor de bijdrage van de werkgever in de premiekosten van particulier verzekerden (artikel 19 uit de oude CAO-tekst).

Per 1 april 2003 is afgesproken in de CAO dat de bijdrage van de werkgever aan particulier verzekerden wordt verhoogd, van 60% bruto naar een 60% netto bijdrage in de premiekosten. Aan de hand van loonstroken blijkt dat Adecco nog steeds de CAO uitvoert van vóór 1 april 2003. Adecco vergoedt 60% bruto in plaats van netto. Voor de groep werknemers en oud-werknemers die onder de collectieve particuliere ziektekostenverzekering viel in de periode 1 april 2003-31 december 2005 dient dus een correctie plaats te vinden. Zij zijn tekort gedaan en hebben nog geld tegoed van Adecco. Adecco is het hier niet mee eens.

Adecco heeft op onze eisen tot naleving van de CAO steeds aangegeven geen reden te zien voor nabetalingen. Adecco legt de tekst anders uit, op een manier die in het nadeel werkt van medewerkers en onjuist is volgens de CAO. Dit wordt nog eens onderstreept door de werkwijze van andere uitzendbureaus.

Inspraak
Na de briefwisselingen met uw werkgever hebben we samen met leden de verdere marsroute bepaald. Samen met diegene die betrokken zijn, is de conclusie getrokken dat de rechter Adecco dan maar moet dwingen.

Dagvaarding
Met deze conclusie op zak is een dagvaarding opgesteld. Uw werkgever krijgt nog tot 4 oktober 2006 de kans om in te gaan op onze eisen. Daarna wordt de rechter ingeschakeld.

Belangen
Primair zullen we ons, zoals gebruikelijk, richten op de belangen van CNV-leden in deze kwestie. Het kan natuurlijk geen kwaad als u ook de andere collegas inlicht die onder deze CAO-bepaling vielen. Door zich te organiseren bij CNV Dienstenbond maken zij de keuze om mee te doen in het verdere vervolg en hiervan te profiteren.

Wisseling bestuurder
De belangenbehartiging voor de leden van CNV Dienstenbond bij de CAO voor Vaste Medewerkers zal deze maand overgaan naar Sandra Hendriks Naast de CAO-onderhandelingen zal zij ook uw belangen binnen Adecco bewaken. Sandra Hendriks is bereikbaar via email s.hendriks@cnvdibo.nl of per telefoon 023-5670686.

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaars namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@cnvdibo.nl of Sandra Hendriks via email s.hendriks@cnvdibo.nl