Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
15 september 2006

Aanpak criminele vreemdelingen aangescherpt

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie mee ingestemd om criteria in het vreemdelingenbesluit 2000 te wijzigen in verband met de aanscherping van de regels inzake verblijfsbeëindiging wegens openbare orde aspecten. Niet alleen de strafmaat, maar ook het aantal veroordelingen zal voortaan kunnen leiden tot intrekking van de verblijfsvergunning van rechtmatig in Nederland verblijvende criminele vreemdelingen.

Voortaan kan in alle gevallen bij veroordeling voor een misdrijf waar in het wetboek van strafrecht een gevangenisstraf op staat, ongeacht de duur van een opgelegde straf, in de eerste drie jaren van het rechtmatig verblijf van de vreemdeling de verblijfsvergunning worden ingetrokken en de vreemdeling uit Nederland worden verwijderd. Deze maatregel staat naast de sanctiemaatregelen die in het kader van het strafrecht kunnen worden uitgevoerd.

Voorts is vanaf een verblijfsduur van drie jaar maar minder dan vijf jaar, voortaan de strafmaat van één maand (in plaats van voorheen negen maanden) voldoende voor verblijfsbeëindiging. Bij een verblijfsduur tussen de drie en vijf jaar geldt daarnaast voortaan dat ook in geval van ten minste drie veroordelingen wegens een misdrijf de bevoegdheid bestaat om tot beëindiging van het verblijf over te gaan.

De voorgestelde aanscherping van de regels inzake verblijfsbeëindiging wegens openbare orde is bedoeld als instrument ter preventie van misdrijven en bestrijding van herhaalde misdrijven onder vreemdelingen. Dit draagt bij aan de doelstelling van het kabinet om criminaliteit en overlast terug te dringen en de veiligheid in Nederland te bevorderen.

De nieuwe systematiek verblijfsbeëindiging bij openbare orde aspecten ziet er als volgt uit

Verblijfsduur
Strafmaat ten minste
Minder dan 3 jaar: Elke veroordeling wegens misdrijf kan worden tegengeworpen Ten minste 3 jaar, maar minder dan 5 jaar: 1 maand onvoorwaardelijk of 3 keer veroordeeld
wegens misdrijf Ten minste 5 jaar, maar minder dan 6 jaar: 3 maanden Ten minste 6 jaar, maar minder dan 7 jaar: 6 maanden Ten minste 7 jaar, maar minder dan 8 jaar: 9 maanden Ten minste 8 jaar, maar minder dan 9 jaar: 12 maanden Ten minste 9 jaar, maar minder dan 10 jaar: 24 maanden Ten minste 10 jaar: 36 maanden

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 15.09.2006