Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
15 september 2006

KABINET WIL WERKNEMERS IN ZIEKTEWET STIMULEREN TE RE-INTEGREREN

De regels die gelden voor de re-integratie van werknemers met een Ziektewetuitkering, worden aangepast. Hiermee wil het kabinet hen meer stimuleren om te re-integreren. Mensen met een uitkering op grond van de Ziektewet hebben veelal geen werkgever meer. De ministerraad heeft op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met het wetsvoorstel Activering zieke vangnetters. In het wetsvoorstel staat duidelijker aangegeven wat van de zieke werknemer en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) verwacht kan worden op het gebied van re-integratie.

Het UWV is naast het betalen van het ziekengeld gedurende de eerste twee jaar ook verantwoordelijk voor verzuimbegeleiding en re-integratie van mensen die geen werkgever (meer) hebben. Dit zijn bijvoorbeeld uitzendkrachten, werklozen en werknemers met een tijdelijk contract. Ze vormen een belangrijk deel van de instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) omdat ze geen werkgever hebben waarnaar ze terug kunnen keren en die hen stimuleert te re-integreren.

In de huidige situatie kunnen deze mensen een volledig beroep doen op de Ziektewet als ze slechts een specifiek deel van hun werk niet meer kunnen doen. Er wordt dan niet gekeken of ze andere onderdelen van het werk nog wel kunnen doen. In de nieuwe situatie is voor de beoordeling of de werknemer een Ziektewetuitkering krijgt van belang of hij de gewone werkzaamheden nog kan doen die kenmerkend zijn voor zijn functie. Ook moet het UWV aan het einde van de twee jaar ziekte een re-integratieverslag opstellen. Verder worden de termijnen voor ziekmelding aangescherpt. De wijzigingen gelden alleen voor nieuwe gevallen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel moet op 1 juni 2007 ingaan.

RVD, 15.09.2006