Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CONCERTZALEN WEREN AMSTERDAM SYMPHONY ORCHESTRA ALS HUURDER

Amsterdam 15 september 2006

Dat het in 2003 door dirigent Peter Sánta opgerichte Amsterdam Symphony Orchestra niet met open armen zou worden ontvangen door (een deel van) de Nederlandse klassieke muziekwereld werd al ruim vóór de oprichting duidelijk. Het orkest dat bestaat uit 70 jonge professionele musici en dat uniek voor Nederland - werkt zonder subsidie zou volgens een aantal mensen op den duur het subsidiesysteem in gevaar kunnen brengen (Rob Overman, voormalig directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zei dit letterlijk in een documentaire over het orkest van AT5 en de TROS).

Van deze houding ondervindt het Amsterdam Symphony Orchestra - niet alleen nu maar al vanaf het begin erg veel hinder. Een van de meest in het oog springende zaken is dat het orkest bepaalde concertzalen toch in de eerste plaats gebouwd voor het houden van concerten - niet mocht en/of mag huren terwijl bij wijze van spreken elke politieke partij, elk amateurkoor of -orkest, elk bedrijf en zelfs elke carnavalsvereniging dat wel mag (iedereen met geld kan er zo ongeveer terecht, maar niet een orkest dat mooie klassieke muziek wil spelen). Door het orkest te weren missen de grotendeels door de belastingbetaler gefinancierde concertzalen ook nog eens huurinkomsten die de financieringsbehoefte een beetje zouden kunnen verkleinen. Dit lijkt ons moeilijk aan de belastingbetaler uit te leggen.

Enkele concrete gevallen:

In Eindhoven (Muziekcentrum Frits Philips, thuisbasis van het Brabants Orkest) mogen we de zaal niet huren. Er is geprobeerd te praten met de directie maar hier kwam niets uit. Op 21 maart 2006 is er een e-mail verstuurd aan de Eindhovense wethouder Mittendorff met de vraag om een onderzoek naar het hoe en waarom van de weigering. Tot op heden is op deze e-mail nog niet inhoudelijk gereageerd. Het e-mail verkeer is ter inzage beschikbaar.

In Leeuwarden (De Harmonie, deels thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest) hebben we het eerste seizoen een concert gegeven op uitnodiging van de artistieke leiding (uitkoop). Hier hebben we een goede recensie voor gekregen. Sindsdien werd het voor ons steeds onmogelijker om daar iets te doen. Het tweede seizoen mochten we alleen op eigen risico komen spelen en het derde seizoen was zowel spelen op eigen risico als huur onbespreekbaar. Nu spelen wij een serie in de Grote Kerk, het eerste concert van dit seizoen is in november. Het e-mail verkeer is ter inzage beschikbaar.

In Groningen (De Oosterpoort, thuisbasis van het Noord Nederlands Orkest) mogen we niet huren (vorig jaar hebben we er alleen een besloten middagconcert voor chronisch zieken en gehandicapten mogen spelen dat wij in samenwerking met Stichting Centraal Fonds RVVZ hebben georganiseerd). Nu spelen wij een serie in de Martini Kerk, het eerste concert van dit seizoen is in november. Het e-mail verkeer is ter inzage beschikbaar.

In Arnhem (Musis Sacrum, thuisbasis van het Gelders Orkest) mogen we niet huren (vorig jaar hebben we er alleen een besloten middagconcert voor chronisch zieken en gehandicapten mogen spelen dat wij in samenwerking met Stichting Centraal Fonds RVVZ hebben georganiseerd). Nu spelen wij een serie in de Eusebius Kerk, het eerste concert van dit seizoen is in november. Het e-mail verkeer is ter inzage beschikbaar.

In Nijmegen (De Vereeniging, deels thuisbasis van het Gelders Orkest) mogen wij niet huren. Het e-mail verkeer is ter inzage beschikbaar.

De enige zaal die ons vanaf het begin heeft gesteund en dat nog steeds doet is de Concertzaal in Tilburg met als heldhaftige directeur de heer Leo Pot.

Het Amsterdam Symphony Orchestra heeft momenteel concertseries in 12 Nederlandse steden.

Voor meer informatie kunt u bellen met Peter Sánta, oprichter en dirigent van het orkest (020-521 04 30 of 06-28848852). Voor algemene informatie zie www.amsterdamsymphony.com.

Prinsengracht 699 " 1017 JV Amsterdam " The Netherlands " www.amsterdamsymphony.com info@amsterdamsymphony.com " t +31 (0)20 521 04 30 " f +31 (0)20 521 04 31 KvK 34188523 " abn amro 52.88.06.459 " btw-nummer NL8130.28.917.B01

Klik hier indien u geen mail meer wenst te ontvangen