Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-473       |
|                                            |Arnhem|15 september   |
|                                            |,     |2006           |
OPENBARE BASISSCHOOL NOORD UIT BORCULO WINT MET RESPECTBUS E 1.000,-

Leerlingen van groep 8 van Openbare Basisschool Noord (OBS) uit Borculo hebben met hun respectbus het project respect@school van Provinciale Staten van Gelderland gewonnen. Donderdagochtend 21 september om 10.30 uur zal VVD-Statenlid Annemieke Stallaert namens de werkgroep respect@school E 1000,- overhandigen. Dit bedrag zal de school aan een project voor leerlingen besteden. De overhandiging vindt plaats op OBS Noord, Heer Rudolfstraat 1 te Borculo.

Tijdens de Open Dag van de provincie Gelderland op 9 september jl. hebben bijna 700 bezoekers een stem uitgebracht op ruim 60 respectbusjes. Het OBS kwam als winnaar uit de bus. Een van de leerlingen: "We hebben verschillende huidskleuren gebruikt. Om te laten zien dat ze in verbinding staan. Een huidskleur is geen reden om te discrimineren. Deze respectbus is dus gemaakt om te laten zien dat iedereen van de wereld is."

Inhoud project respect@school
In 2006 is de 'Respect@school'-tour geweest. Op initiatief van zeven scholieren werd een tour door Gelderland georganiseerd. Deze tour was bedoeld om jongeren tussen de 10 en 14 jaar te laten praten en nadenken over respect voor elkaar op school. Op de basisscholen gebeurde dit met beeldende vormgeving. Een beeldend kunstenaar ging met de leerlingen aan het werk. Het resultaat was een ontwerp van een bus. In de bus komen mensen elkaar tegen en zijn een tijdje samen. Een mooi gegeven om respect zichtbaar te maken. Op middelbare scholen gingen leerlingen samen met Toneelgroep Oostpool aan de slag met improvisatietoneel. Er werd naar een één minuut durend toneelstukje gewerkt. Hiervan werden opnamen gemaakt, die als basis dienden voor een Respectclip. De muziek voor deze clip is een rap. De tekst van de rap is geschreven en ingezongen door rappers van DAC en de zeven scholieren. Het project respect@school werd door Edu-Art uitgevoerd.

Aanleiding
Tijdens de Gelderse voorrondes van het Nationale Jeugddebat in februari 2005 waren er vier debatonderwerpen. Uitgaan, hangplekken voor jongeren, sport&recreatie en respect voor elkaar. Verschillende groepen scholieren namen deel aan het debat. De groep van zeven meiden die het thema respect behandelden, won met hun voorstel. Zij stelden voor dat de provincie jongeren op scholen en sportvereni gingen eraan moet helpen herinneren dat respect voor elkaar belangrijk is. Tijdens deze Gelderse voorronde waren Provinciale Statenleden de jury. Na afloop van de dag vroeg de 'respectgroep' of de Statenleden positief tegenover het voorstel stonden. Dit bleek het geval te zijn. Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in mei 2005 hebben Provinciale Staten geld vrijgemaakt voor het project respect@school.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij Franske van Hooijdonk, tel. (026) 359 85 57.


---- --