Ministerie van Defensie

15-09-2006 09:30

HEROPRICHTING 45 PANTSERINFANTERIEBATALJON

Commandant landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter Van Uhm reikt het vaandel aan de eerste bataljonscommandant luitenant-kolonel Kees de Rijke - Foto: Ruben Schipper. 45 Pantserinfanteriebataljon Oranje Gelderland is gisteren heropgericht. De heroprichting komt voort uit de herstructurering van de krijgsmacht, die de capaciteit van de landmacht om deel te nemen aan crisisbeheersingsoperaties vergroot. Het bataljon is gelegerd in de Generaal-Spoorkazerne in Ermelo en wordt in maart 2008 uitgezonden naar Uruzgan.

Een deel van het bataljon is afkomstig van de onlangs gesloten kazerne in het Duitse Seedorf. Bij de werving van nieuw personeel richtte de eenheid zich vooral op vrouwen. Daarbij is gekeken naar alle functies.

Om de relatie met de plaatselijke bevolking te onderstrepen, vond de oprichtingsceremonie plaats op de markt in Ermelo. Commandant landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm reikte namens de Koningin het bataljonsvaandel uit aan bataljonscommandant luitenant-kolonel Kees de Rijke.

De naam Oranje Gelderland dateert uit 1722 toen het regiment van het gewest Gelderland onder commando kwam van de erfgenaam uit het geslacht Oranje-Nassau, de latere stadhouder Willem IV. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft de geschiedenis ervan beschreven in het boek âHet Regiment Infanterie Oranje Gelderlandâ. Na de vaandeluitreiking nam Van Uhm uit handen van de directeur van het NIMH, drs. Piet Kamphuis, het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst.

Klik op de afbeelding voor foto in hoge resolutie.