Ingezonden persbericht


Bruggebouw over ringweg A10 gekraakt.

Vandaag, vrijdag 15 september 2006, hebben de gezamenlijke kraakgroepen van Amsterdam in samenwerking met actiegroep Woonstrijd! het Bruggebouw in stadsdeel Bos en Lommer gekraakt. Deze kraak maakt onderdeel uit van de actietour tegen het kraakverbod en is een protest tegen de grootschalige leegstand van kantoorpanden en het door Dekker aangekondigde kraakverbod.

Het stadsdeel Bos en Lommer heeft ambitieuze stadsvernieuwingsplannen voor het stadsdeel met als doel het stadsdeel voor hoge inkomens aantrekkelijker te maken. Onderdeel van deze plannen is het Bruggebouw over de A10. Het bruggebouw zou symbool moeten staan voor de eenwording van de wijk en zou tegelijk voor een economische impuls moeten zorgen. Sinds de oplevering van het bruggebouw in 2004 staan grote delen echter nog steeds leeg, en dit is niet het enige leegstaande kantoorpand in Amsterdam. In de hele stad, en in de rest van het land, staan grote oppervlaktes kantoorruimte leeg terwijl er tegelijkertijd een grote vraag is naar goedkope woningen en werk- en atelierruimtes. In de politiek wordt veel gesproken over het omzetten van kantoorruimtes in woon, werk of attelierruimtes met tot nog toe erg tegenvallende resultaten. Het bruggebouw staat daarmee volgens ons eerder symbool voor de steeds groter wordende kloof tussen de behoeftes in de stad en het beleid van de overheid, dan voor de eenwording van een stadsdeel.

Door een week lang uiteenlopende activiteiten in deze ruimte te organiseren willen wij laten zien dat het niet moeilijk is een alternatieve invulling te geven aan deze leegstaande ruimtes. Tegelijk is het een protest tegen de plannen van minister Dekker om kraken te verbieden. Kraken is een manier om misstanden op de vastgoedmarkt, zoals de leegstand van kantoorpanden, onder de aandacht te brengen. Een verbod op kraken heeft slechts tot gevolg dat het voor vastgoed eigenaren makkelijker wordt met hun bezit te speculeren en draagt daarmee bij tot leegstand en sociale ongelijkheid.

Actiegroep Woonstrijd!

Meer informatie: www.woonstrijd.org / www.krakengaatdoor.nl

Niet ter publicatie:

Contact voor pers:
E-mail: pers@squat.net
Telefoon: 06-22101224

Persmap met achtergrond informatie is aanwezig of op te vragen via bovenstaand telefoon nummer