Gemeente Rotterdam

Succesvolle kansenzones uitgebreid in Feijenoord en Charlois

Het college van burgemeester en wethouders heeft drie nieuwe gebieden benoemd tot Kansenzones en een grenscorrectie aangebracht. De gebieden zijn Katendrecht, de Oranjeboombuurt/Piekstraat en de Slinge in Zuidwijk. Tevens is het gebied rondom het Zuidplein bij de Kansenzones getrokken. Met deze benoeming kunnen gevestigde en startende ondernemers en vastgoedeigenaren gebruikmaken van de Ondernemersregeling Kansenzone Rotterdam.

De gemeente wil het economisch klimaat in de stad verbeteren door zogeheten Kansenzones te creëren. In die zones investeert de gemeente samen met het Rijk tot 2008 ¤48 miljoen in bedrijven, bedrijfspanden en de bedrijfsomgeving. Daar komen de private investeringen nog bij die door het project worden uitgelokt. Het college wil met name in Katendrecht en de Oranjeboomstraat meer ruimte vrijmaken voor nieuwe bedrijven. In de bestaande zones is die ruimte beperkt. Door ook de Piekstraat erbij te betrekken hoopt het college dat de creatieve bedrijvigheid zich daar verder kan ontwikkelen.

Ondernemersregeling

Voor ondernemers en vastgoedeigenaren is het aantrekkelijk om in de Kansenzones te investeren. Zij kunnen gebruikmaken van de Ondernemersregeling door, onder voorwaarden, een premie van 50% op het geïnvesteerde bedrag ontvangen met een maximum van ¤ 100.000. Het minimale investeringsbedrag is ¤ 4.000. Ook nieuw te vestigen ondernemers kunnen hiervan gebruikmaken.

Mix

Het gemeentebestuur stimuleert het economische klimaat in de Kansenzones door een mix van instrumenten in zetten. Naast de Ondernemersregeling investeert het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam in gemeentelijk vastgoed. Leegstaande panden worden omgebouwd tot aantrekkelijke bedrijfsruimtes. Verder sluist de gemeente de opbrengsten van de Onroerend Zaak Belasting terug naar de Kansenzones voor de verbetering van de bedrijfsomgeving.

Ook het werkgelegenheidsproject BeroepsOriënterende Praktijkvoering (BOP) is een instrument van Kansenzones om de lokale economie een impuls te geven. BOP is een breed onderwijsprogramma dat zorg- en risicojongeren kwalificeert op MBO-niveau in de bouwsector.

Kansenzones richt zich ook op startende ondernemers door hen te helpen bij het opstarten van een eigen bedrijf in een van de gebieden.

Kansenzones: feiten en cijfers tot en met september 2006

· Start project Kansenzones: 18 april 2005.

· Totaal bedrag beschikbaar gesteld door gemeente Rotterdam en Rijk: ¤ 48 miljoen.

· In totaal 515 aanvragen voor de Ondernemersregeling Kansenzones.

· Over ruim 160 aanvragen is al positief beschikt. Dit staat gelijk aan een toezegging van ¤ 8,8 miljoen.

· 29 aanvragen zijn afgewezen, 326 aanvragen zijn op dit moment in behandeling.

· De beschikte aanvragen staan voor een totaal investeringsvolume van ¤ 14 miljoen.

· Start verbouwing Brabantsestraat en Now en Wow .

· Derde ronde jonge starters van start in november 2006.

noot voor de redactie/