Provincie Overijssel

Provincie werkt aan verbetering luchtkwaliteit

lucht1.jpg (13 Kb)
De luchtkwaliteit in 2005 heeft een lichte verbetering laten zien ten opzichte van de jaren daarvoor, dit blijkt uit de rapportage luchtkwaliteit die de provincie Overijssel heeft opgesteld op basis van de gegevens van gemeenten en rijkswaterstaat. âDe luchtkwaliteit voldoet echter nog niet aan de normen. Vooral in de steden Deventer en Zwolle en langs autosnelwegen vinden er overschrijdingen plaatsâ, aldus gedeputeerde Rietkerk.

De overschrijdingen van de normen hebben tot gevolg dat ruimtelijke ontwikkelingen worden belemmerd. Dit komt omdat bij besluitvorming over projecten moet worden aangetoond dat aan de normen kan worden voldaan. Daarnaast moeten er maatregelen getroffen worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voorbeelden van mogelijke maatregelen zijn het verbeteren van de doorstroming van het autoverkeer en het beperken van de uitstoot van bussen en vuilniswagens.

De provincie gaat samen met de gemeenten Deventer en Zwolle een regionaal samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit opstellen om de situaties waar overschrijdingen van normen plaatsvinden aan te pakken en de belemmeringen voor ruimtelijke ontwikkelingen te verkleinen. Dit regionale samenwerkingsprogramma gaat deel uit maken van een nationaal pakket van maatregelen. Met het totale pakket van maatregelen van het rijk, provincies en gemeenten gaat de Minister van VROM in Brussel pleiten voor uitstel van het halen van de Europese normen voor luchtkwaliteit. De luchtkwaliteitsnormen blijken namelijk met het treffen alle mogelijke maatregelen niet haalbaar te zijn voor Nederland.

De provincie wil met het regionale samenwerkingsprogramma ook een beroep doen op financiële ondersteuning van het rijk. Het regionale samenwerkingsprogramma luchtkwaliteit zal in 2007 worden vastgesteld.

Zie ook de site over luchtkwaliteit