Gemeente Utrecht

Gemeente Utrecht: vragen van mevrouw P.F.C. Jansen (vragen binnengekomen op 15 september 2006)

De Zonstraat in Utrecht behoort tot de Oosterbuurt. Hier is in de jaren '80 met succes strijd gevoerd voor het behoud van de sociale huurwoningen. De gemeente wilde destijds al deze woningen slopen en nieuwbouw plegen. Door het verzet van de buurt is de sloop tegengehouden en alle woningen zijn na een rechtelijke uitspraak gerenoveerd.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder. Al enige jaren worden alle huurwoningen die vrij komen door Mitros te koop aangeboden. De laatste maanden zijn er drie woningen in de Zonstraat te koop aangeboden en aangekocht door een "belegger". Deze knapt de woningen wat op en nog voordat alle werkzaamheden klaar zijn verschijnt er alweer een "Te Koop" bord op de woning. Uiteraard tegen een prijs waardoor deze woning definitief verdwijnt uit de categorie betaalbaar.

De SP-fractie kan zich herinneren dat de gemeente Utrecht prioriteit geeft aan gemengde wijken. De wijk oost heeft (als we de studenteneenheden op de Uithof niet meetellen) het laagste aandeel sociale huurwoningen van de stad. Van de bouw van sociale huurwoningen in de wijk oost, waarvan het vorige collegeprogramma repte, is nog niets terecht gekomen. Ook in het nieuwe collegeprogramma Utrecht voor elkaar lezen we weer "We zorgen voor een betere spreiding van betaalbare woningen over de stad."

Naar aanleiding van deze ontwikkeling hebben wij enkele vragen aan uw college:


1. Hoe is de verkoop van de schaarse en uiterst gewilde sociale huurwoningen in de Zonstraat te rijmen met het collegeprogramma?
2. Vindt u het acceptabel dat corporaties huurwoningen verkopen waarvoor bij mutaties meer dan 250 huurders belangstelling tonen?
3. Bent u met ons van mening dat er een verkoopverbod van sociale huurwoningen moet komen voor wijken waar het aandeel sociaal ver onder het stedelijk gemiddelde ligt?
4. Heeft u al prestatie-afspraken gemaakt met de corporaties over het verbeteren van de spreiding van sociale huurwoningen in de gemeente Utrecht? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?