Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

CNV BedrijvenBond: versnelde toelating
EU-werknemers goed begeleiden

Het kabinetsbesluit werknemers uit nieuwe EU-landen versneld in meer bedrijfstakken toe te laten verandert voor de CNV BedrijvenBond niets in het beleid. De bond staat op het standpunt dat deze werknemers op dezelfde arbeidsvoorwaarden moeten worden ingezet.

Volgens voorzitter Jaap Jongejan van de bond moet deze groep werknemers daarnaast goed worden begeleid en gehuisvest. Om die reden wil de CNV BedrijvenBond euro-consulenten inzetten die werknemers kunnen coachen in hun rechten en plichten. Ook moet er worden toegezien op fatsoenlijke huisvesting. Ook moet er voldoende aandacht zijn voor taalonderwijs, onder meer in verband met veiligheidseisen.
De bond zal toezien op het naleven van arbeidsvoorwaarden en huisvesting.

Habbekrats
Jongejan: "Waar het voor bedrijven nodig is, kunnen zij worden ingezet, bijvoorbeeld in de tuinbouw. Maar waar het niet nodig is, zoals in de havens, gebeurt het wat ons betreft niet. Bovendien, het kan niet zo zijn dat werknemers uit andere EU-landen voor een habbekrats hier werken. Werkgevers willen dan misschien voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, uiteindelijk betalen ze de rekening van de werkloosheid in Nederland toch in de vorm van premies en belastingen."

Nu de economie aantrekt, is het volkomen verklaarbaar dat meer (technisch geschoolde) werknemers nodig zijn. Zeker voor de korte termijn kan inzet van werknemers uit andere EU-landen in sommige bedrijfstakken een oplossing zijn. Maar dit onslaat werkgevers niet van de plicht inwoners van Nederland die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn of werkloos, in dienst te nemen en op te leiden. Jongejan: "De weg van de minste weerstand is in veel gevallen een doodlopende."

Voor nadere informatie
Jaap Jongejan (voorzitter CNV BedrijvenBond), tel.: 06 - 53 69 53 99 Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 - 22 39 30 12