Gemeente Breda

Breda wint Burgemeestersprijs voor beste project sociale cohesie

Loco-burgemeester Heerkens heeft vandaag in Utrecht de burgemeestersprijs binnengesleept voor het project Ketting en Kracht, vrouwen bereiken vrouwen. De prijs van 50.000 euro is uitgereikt door de Stichting Doen.

Omdat de stichting dit jaar 15 jaar bestaat, heeft ze alle burgemeesters uitgenodigd om een project in te dienen op het gebied van sociale cohesie in hun stad.

Uit 32 inzendingen waren 9 projecten genomineerd. Vandaag hebben die 9 burgemeesters in Utrecht hun eigen project gepresenteerd aan een onafhankelijke jury onder leiding van Siebold Hartkamp, oud-burgemeester van Sneek.

Na de presentatie bleven vanmiddag nog drie gemeenten in de race voor de prijs, Tilburg, Heerlen en Breda. De jury beoordeelde het Bredase project uiteindelijk als het beste. Bijzonder vond de jury onder andere dat het een project voor en door vrouwen is.

Project Ketting en Kracht

Breda traint vrouwelijke ambassadeurs van diverse afkomst en zet ze in om een brede doelgroep in Breda Noordoost te bereiken. De ambassadeurs stimuleren hun zusters in de wijk om vorm te geven aan hun burgerschap. Ze leggen contact tussen bewoners met uiteenlopende culturele achtergronden. Zo zetten ze hun kracht in ten behoeve van elkaar en van de sociale cohesie in de buurt. Ketting en Kracht is een praktische invulling van het Coalitieakkoord Kiezen voor elkaar .

De ontmoeting tussen vrouwen van allerlei pluimage heeft niet integratie als hoofdthema, maar gaat uit van concrete zaken die iedereen aangaan. Zoals verbetering van de eigen positie en van de leefbaarheid in de buurt en meer welzijn voor de vrouwen zelf en hun gezinnen. Ketting en Kracht maakt de stem van allochtone bewoners beter hoorbaar. Vrouwen blijken daarin een goed aanspreekpunt.

Loco-burgemeester Heerkens is zeer ingenomen met de prijs om dat met de 50.000 het project ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Breda, 15 september 2006