Gemeente Rotterdam

Rotterdam biedt ruim 700 ID'ers kansen

Zevenhonderd Rotterdamse ID'ers (mensen met een gesubsidieerde baan) hebben grote kans op een reguliere baan. De gemeente heeft een regeling ontworpen waardoor werkgevers subsidie kunnen krijgen, waarmee de loonkosten van ID'ers kunnen worden betaald. In combinatie met een tijdelijke rijksregeling, die voorziet in subsidie voor een vakgerichte opleiding, kan dit leiden tot een maximale uitstroom van ID'ers naar een reguliere baan. De gemeente wil ervoor zorgen dat nog dit jaar 740 Rotterdamse ID'ers met behulp van deze regelingen aan de slag kunnen. Voor 500 mensen is nu al een werkgever gevonden die hen voor 30 maanden werkt garandeert. Daarbij kunnen ze een vak­opleiding volgen.

In een brief aan de raadscommissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer zegt wethouder Dominic Schrijer toe dat hij de commissieleden in oktober zal informeren over het definitieve aantal ID'ers, dat aangemeld is voor de leer-werktrajecten in het kader van de regelingen. Hij zal dan ook melden welke afspraken die gemaakt zijn met de ID-werkgevers over de uitstroomgeschikte ID'ers.

Een aantal werkgevers, vakbonden en ROC's hebben zich verenigd in de Regiegroep Herenakkoord "Dé weg naar werk". De gemeente Rotterdam heeft de laatste maanden regelmatig met deze groep overlegd over de Rotterdamse subsidieregeling voor leer-werktrajecten van ID'ers. Over veel zaken zijn gemeente en Regiegroep het eens geworden. Over een beperkt aantal zaken niet. Tijdens de commissievergadering van 31 augustus bepleitten vertegenwoordigers van de Regiegroep het toewijzen van subsidie aan een collectief van werkgevers. Dit om verevening van loonkostensubsidie tussen werkgevers onderling mogelijk te maken. Daarover schrijft de wethouder aan de commissie: "Een dergelijke wijziging van de regeling is niet mogelijk, omdat dit in strijd is met regels voor staatssteun. Het is echter ook niet nodig, omdat het nu al mogelijk is om loonkostensubsidie tussen werkgevers te verevenen.".

Er is nu haast geboden omdat de 700 arbeidsovereenkomsten uiterlijk op 1 november bij het ministerie moeten liggen. Rotterdam wil de rijksregeling optimaal benutten. Van de 1550 aanvragen die door verschillende gemeenten zijn gedaan, heeft Rotterdam er bijna de helft geclaimd.

"Ik ben blij dat we de regeling half augustus hebben vastgesteld. Want ID'ers en werkgevers moeten weten wat de gemeente Rotterdam bijdraagt als ze een leer-werktraject starten. Anders durven ze die stap niet te zetten. We moeten nu niet langer discussiëren. Want daarmee brengen we goede kansen op een opleiding en regulier werk voor ID'ers in gevaar ", aldus Schrijer.

noot voor de redactie/