Ingezonden persbericht


intentieverklaring regionaal samenwerkingsverband
Gezamelijke verklaring van provincie Zuid-Holland en gemeente Delft

Op vrijdag 15 september is aan boord van de stevenaak 'Helena' een stap gezet in de richting van regionaal samenwerken op het gebied van waterrecreatie, -beleid en -toerisme. Aan deze samenwerking ligt een intentieverklaring ten grondslag, die vandaag is gepresenteerd aan Erik van Heijningen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, en aan vertegenwoordigers van dertien gemeenten en de Hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland. Dagvoorzitter is Ronald Vuijk, wethouder Economische Zaken van de gemeente Delft.

Vaarwegen kunnen veel beter worden benut ten behoeve van de economie van stad en land. Dit was voor alle gemeenten liggend aan het doorgaand vaarwater, een goede reden om de presentatie van de intentieverklaring bij te wonen. Goede plannen wortelen in het verleden en wijzen naar de toekomst. Uit de woorden van onze zeehelden Piet Heyn en Maarten Harpertszoon Tromp bleek dat samenwerken eerder tot goede resultaten heeft geleid.

Stimuleringsbedrag

Gedeputeerde Erik van Heijningen overhandigde, namens de provincie Zuid-Holland, het regionale samenwerkingsverband een cheque van

? 30.000,--. Dit bedrag moet worden besteed aan het bevorderen van de waterrecreatie en het watertoerisme in het westelijk deel van Zuid-Holland. De provincie biedt het bedrag aan in het kader van de Agenda Vrije Tijd. Met de projecten uit dit programma willen Gedeputeerde Staten een impuls geven aan de vrijetijdseconomie, hetgeen moet leiden tot een verhoging van 10% van de toeristische bestedingen in de collegeperiode.

Water in brede zin

Om de regio westelijk Zuid-Holland als waterrecreatiegebied stevig op de kaart te zetten, is een integrale en een regionale aanpak noodzakelijk.

Dat betekent ook een open oog voor het thema 'Water' in de meest brede zin: cultuurhistorie, sport, toerisme, watertechnologie, de relatie met ruimtelijke ordening (wonen, werken én recreëren aan het water), natuur en de wisselwerking in de trits: water - stad - land.

Het samenwerkingsverband is een netwerkorganisatie met een regiegroep (dagelijks bestuur) , een stuurgroep (alle leden) en werkgroepen die zich bezig gaan houden met o.a. de marketing en promotie, de fysieke infrastructuur (zoals de inrichting van stadshavens) en strategische verbindingen leggen tussen bijvoorbeeld overheden en bedrijfsleven.

Het is de bedoeling van de regiegroep dat de Intentieverklaring na

15 september wordt rondgestuurd zodat de samenwerking ook formeel kan worden vastgelegd.

Noot voor de redactie (