FNV Bouw

datum: 15-09-2006

FNV Bouw verontwaardigd over open grenzen hout

"Staatssecretaris Van Hoof zet de werknemers in houthandel en houtverwerkende bedrijven in de kou", zegt vice-voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. De afgelopen jaren volgde met name in de houthandel de ene reorganisatie op de andere. Daarbij vielen ook gedwongen ontslagen. Een deel van deze oud-werknemers zit nu nog werkloos thuis. Werkgevers mogen echter van Van Hoof nu ongecontroleerd mensen uit Midden- en Oost-Europa aantrekken.

FNV Bouw wijst dit 'beleid' van de VVD-bewindsman van de hand. De bond verwijt de werkgevers in de houthandel opportunisme: "De bedrijven hebben vacatures terwijl er ter zake kundige oud-werknemers in de kaartenbak zitten. Maar tegen het ministerie zeggen ze dat ze voorstander zijn van open grenzen", aldus Kerstens.

"We hebben nog nooit gehoord dat werkgevers in de houthandel vacatures moeilijk kunnen vervullen," zegt Kerstens. Daarbij wijst hij erop dat bij WESP, een werkgelegenheidsstichting die door de sociale partners in deze sector is opgezet, vacatures zijn te vinden. "De meeste van die vacatures hebben betrekking op commerciële functies. Daar hoort eigenlijk steeds als eis bij 'goede beheersing van de Nederlandse taal'. En bovendien zitten er in de kaartenbak van WESP geschikte kandidaten. Maar ja, die zijn vaak al boven de vijftig... Dat hebben wij ook al aan Van Hoof gemeld. Maar blijkbaar doen argumenten er niet toe en moeten de grenzen koste wat het kost open."

"Wij willen dat er eerst duidelijke controlemechanismen komen, zowel binnen een sector als van de overheid. Anders lopen ook onze buitenlandse collega's een groot risico dat ze worden uitgebuit. Wij verlangen nu van de werkgevers in de houthandel dat ze snel afspraken maken over het naleven van de cao, want dat gebeurt niet vanzelf. Die afspraken moeten er éérst komen, voordat de werkgevers de eerste buitenlandse werknemers binnen halen", aldus Kerstens.

Ook de werkgevers in de mortel hebben de stelling betrokken dat de grenzen wel open kunnen. "Alleen de stukadoors waren verstandig. Die sector is daardoor nu nog niet aan de beurt", zegt Kerstens.