Gemeente Rotterdam

Dit schooljaar ruim 1500 minder schoolverlaters in Rotterdam Wethouder Geluk en ROC's binden strijd aan tegen voortijdig schoolverlaten

Samen het aantal schoolverlaters sneller terugdringen. Met dat doel tekenden Jeugdwethouder Leonard Geluk vrijdag 15 september samen met Piet Boekhoud (ROC Albeda) en Henri van Vlodrop (ROC Zadkine) de actieplannen 'Terugdringen Voortijdig Schoolverlaten'. In het schooljaar 2006-2007 willen zij voorkomen dat ruim 1500 scholieren voortijdig de school verlaten. Leonard Geluk: "Er zijn nu duidelijke afspraken gemaakt. We weten precies wie wat gaat doen en kunnen elkaar daar ook op aanspreken. Hierdoor kunnen we voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen".

Om het voortijdig schoolverlaten te voorkomen gaan het Albeda College en ROC Zadkine onder andere 'zorgadviesteams' introduceren. Deze teams bieden begeleiding en zorg aan leerlingen, waaronder schoolmaatschappelijk werk. De ROC's versterken ook hun verzuimbeleid, door de huidige afspraken extra onder de aandacht te brengen.

Ook de gemeente Rotterdam heeft een aandeel. De gemeente gaat actief jongeren benaderen die zich nog niet hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding. Ook gaat Rotterdam de registratie en begeleiding verbeteren. Speciale aandacht gaat uit naar de groep 4 vmbo'ers. De doorstroom naar het mbo is een belangrijk actiepunt. De contacten met de ROC's worden daarom verbeterd.

De ROC's zorgen op hun beurt voor meer instroommogelijkheden, ook gedurende het schooljaar. Het is belangrijk dat uitgevallen scholieren snel weer in de schoolbanken terug keren. Als een leerling langer dan 2 jaar niet op school is geweest, is de kans erg groot dat hij/zij voortijdig schoolverlater blijft en geen diploma meer haalt.

noot voor de redactie/