Ingezonden persbericht


Halve finalisten Kunstenaar van het Jaar

De vijfentwintig halve finalisten, die meedingen naar de titel Kunstenaar van het Jaar zijn gekozen. Onder hen zijn kunstenaars als Ad Arma, Armando, Barend Blankert, Corneille (winnaar in 2004), Astrid Engels, Mark Manders, Erwin Olaf, Jacques Tange (winnaar van vorig jaar) en Ronald Zuurmond. In totaal hebben meer dan 16.000 stemmen bepaald welke kunstenaars tot de meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars behoren. Onder meer Maurice Braspenning, Sam Drukker en Koen Ebeling Koning verloren hun plaats in de top 25.

Galerie van Hedendaagse Kunstenaars
Ook de honderd meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaars zijn bepaald. Deze kunstenaars zijn opgenomen in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Deze galerie biedt een actueel en betrouwbaar tijdsbeeld van de waardering voor levende Nederlandse beeldend kunstenaars. De kunstenaars worden vermeld in volgorde van het aantal stemmen dat op hen is uitgebracht. De eerste vijfentwintig kunstenaars (de halve finalisten) worden nog in alfabetische volgorde vermeld. Nieuw in de galerie van Hedendaagse Kunstenaars zijn onder meer Hans Abbing, Judith Bloedjes, Claudy Jongstra en Emile van der Kruk. Uit de ranglijst zijn verdwenen Jan Dibbets, Job Koelewijn en Saskia Olde Wolbers.

De verkiezing
De verkiezing vindt dit jaar voor het vierde keer plaats als onderdeel van de jaarlijkse Kunstweek. Het is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunstenaars. Elk jaar brengen meer mensen hun stem uit. Dit jaar hebben 16.341 stemmen bepaald welke kunstenaars tot de meest gewaardeerde hedendaagse kunstenaars behoren.

De winnaar
De winnaar van de verkiezing, de Kunstenaar van het Jaar 2006, wordt op 3 november tijdens het feestelijke Kunstweek Bal bekend gemaakt. Het Kunstweek Bal is hét feest der Kunstfeesten waar honderden kunstenaars, kunstkenners en kunstliefhebbers aan deelnemen. Op het Kunstweek Bal worden ook de finalisten in de volgorde van het aantal stemmen dat elke kunstenaar heeft gekregen, bekend gemaakt. De Kunstenaar van het Jaar krijgt de BCD Travel Kunstweek prijs van ¤ 10.000 euro in contanten en een reis ter waarde van ¤ 3.000,-.

Noten voor de pers:


- U vindt alle halve finalisten en de volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars 2006 op de website www.kunstweek.nl/stemmen.asp.


- Voor het Kunstweek Bal dat op vrijdagavond 3 november in het Groot Handelsgebouw in Rotterdam plaatsvindt, is een beperkt aantal toegangskaarten voor de pers beschikbaar. U kunt een toegangskaart per e-mail aanvragen: els.debar@kunstweek.nl.


- De heer J. Fentener van Vlissingen, president commissaris van BCD Travel, biedt de mogelijkheid tot het afnemen van een interview.

pers