Gemeente Eindhoven

Persbericht 15 september 2006, 226

Kleuters keuren nieuwe valbrekende zand goed

Op vrijdag 15 september hebben de kleuters van de Cornelis Jetseslaan verslag gedaan aan wethouder Fiers van hun onderzoek naar het nieuwe valbrekende zand. De kleuters hebben het zand goedgekeurd. In ruil voor hun hulp bij het onderzoek, krijgt hun school hulp bij het opknappen van het schoolplein.

Als gevolg van strengere regelgeving over veiligheid moet de gemeente het zand in speeltuinen vervangen. Het valbrekende zand dat daarbij werd gebruikt bleek echter niet geschikt om mee te spelen. De gemeente is daarom op zoek gegaan naar valbrekend zand waarmee wel gespeeld kan worden. Reguliere onderzoeksbureaus konden wel adviseren over de valbrekende werking van het zand, maar niet over de speelkwaliteit. Daarom heeft de gemeente de deskundigen bij uitstek ingeschakeld: de kinderen zelf.

Twee scholen in Eindhoven hebben het onderzoek uitgevoerd: de Cornelis Jetseslaan in Woensel en Het Startblok in Strijp. Naast een zandbak met gewoon speelzand kregen zij een zandbak met het nieuwe valbrekende zand. De leerlingen hebben getest of het nieuwe zand net zo fijn speelt als het gewone speelzand. Zij hebben met name getest of je er goed âtaartjes mee kunt bakkenâ. De kleuters hebben wethouder Fiers verteld dat het zand is goedgekeurd. De gemeente kan nu starten met de vervanging van de ondergrond in â¦. Eindhovense speeltuinen.