Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Remkes: vervolgonderzoek nodig bij politie Gelderland-Midden

15 september 2006

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt vervolgonderzoek nodig naar de situatie bij de regiopolitie Gelderland-Midden. Hij steunt daarom de driehoek van korpsbeheerder, Hoofdofficier van Justitie en interim-korpschef om een deugdelijk feitenonderzoek te laten doen, als vervolg op het rapport van de commissie-Tragter.

De commissie-Tragter was ingesteld door de beheersdriehoek. Het vervolgonderzoek zal met spoed moeten worden uitgevoerd om verdere imago-schade zo veel mogelijk te beperken.

Remkes heeft zich donderdag laten informeren door de korpsbeheerder mevrouw Krikke (tevens burgemeester van Arnhem). Remkes is geschrokken van het rapport van de commissie-Tragter. Uit dat rapport komt naar voren dat er volgens verschillende politiemensen in het korps het nodige mis is. Zo zou er sprake zijn van machtsmisbruik en intimidatie, en een sfeer van wanhoop en wantrouwen heersen.

Remkes vindt dat ernstige conclusies, maar hij vindt ook dat het rapport van de commissie-Tragter de nodige beperkingen kent. De commissie-Tragter heeft dat zelf ook aangegeven: het rapport is geen feitenrelaas, maar schetst een beeld van opvattingen en gevoelens binnen het politiekorps.

Het vervolgonderzoek zal alle feiten boven water moeten brengen. In het onderzoek zal nadrukkelijk ook hoor- en wederhoor moeten plaatsvinden, zodat alle betrokkenen hun visie kunnen geven over concept-conclusies voordat definitieve conclusies worden geformuleerd. Het onderzoek zal ook de rol van de korpsbeheerder en van de beheersdriehoek moeten belichten. De minister zal de korpsbeheerder en de hoofdofficier vragen ambtsbericht uit te brengen over het verloop en de toedracht van het onderzoek.