Provincie Noord-Brabant


Provinciale Staten Brabant starten structurele jongerenparticipatie
Tweeduizend enquêtes geven aftrap jongerenparticipatie

Deze maand krijgen zo'n tweeduizend Brabantse jongeren een enquêteformulier waarin ze aan kunnen geven wat jongeren belangrijk vinden. Het is de start van structurele jongerenparticipatie waarmee de provincie Noord-Brabant jongeren actief bij haar beleid gaat betrekken. De enquête is naar 36 scholen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gestuurd. Op 15 september worden de resultaten gepresenteerd in het Provinciehuis in Den Bosch.

Via de enquête kunnen tweeduizend jongeren van 12 tot 18 jaar hun mening geven over 25 stellingen die gaan over vrije tijd, verkeer en vervoer, veiligheid, respect, stage en werk, milieu, en huisvesting. Ook kunnen jongeren uit een lijst van 29 onderwerpen precies die thema's kiezen waaraan de Brabantse politiek volgens hen meer aandacht moet besteden. De drie belangrijkste onderwerpen vormen de Top 3 van Brabant waarmee politici en jongeren vervolgens samen aan de slag gaan.

TeamBrabant
De jongeren kunnen zich in het enquêteformulier ook aanmelden voor TeamBrabant, een groep van vijftig jongeren die samen met politici de belangrijkste thema's uit de jongerenenquête zullen uitdiepen en gaan werken aan concrete oplossingen. TeamBrabant bestaat niet uit politici in de dop, maar uit gewone jongeren die dagelijks ervaren wat er in de Brabantse samenleving speelt. De jongeren komen uit de hele provincie, zitten op verschillende soorten opleidingen, hebben uiteenlopende sociale achtergronden en wonen zowel in de stad als op het platteland.


Top 3 van Brabant

De resultaten van de jongerenenquête worden op vrijdag 15 september gepresenteerd tijdens een feestelijk Top 3 event in het Provinciehuis in Den Bosch. De presentator maakt dan ook de Top 3 van belangrijkste onderwerpen en TeamBrabant bekend.