400 meter lang schilderij dwars over Museumplein Amsterdam

Tirion uitgevers

Dwars over het Museumplein in Amsterdam wordt van 15 t/m 17 september een memorabel groot schilderij gemaakt. In het kader van 400 jaar Rembrandt schildert levenskunstenaar Marthijn de Groot het levensverhaal van Rembrandt op een doek van maar liefst 400 meter. Hij wordt hierbij geholpen door een t wintigtal probleemjongeren.

Tijdens dit drie dagen durende kunstproject, dat de naam Linescape for Rembrandt draagt, zijn er verschillende optredens van musici. Er is onder meer jazz, flamenco, opera en voor de jongeren is er een jongerendebat en draait er een DJ.

Op vrijdag 15 september om 14.00 uur wordt het boek Lekker Schilderen van Marthijn de Groot gepresenteerd aan de media en andere geïnteresseerden. In dit boek enthousiasmeert de Groot iedereen te gaan schilderen. De optredens en de boekpresentatie vinden plaats in een speciaal opgezette tent op het Museumplein (nabij de Honthorststraat). De toegang is gratis. Het programma is te vinden op www.linescape.nl.

Na afloop van het kunstproject wordt het 400 meter lange doek in delen verkocht. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de Lotsov Foundation in Amsterdam en Rotterdam. De jongeren die Marthijn helpen bij het project zijn aangesloten bij deze organisatie. De Lotsov Foundation biedt werkeloze jongeren (16-23 jaar) een individueel leer-/werkprogramma aan met als doel hen binnen een zo kort mogelijke tijd succesvol te reïntegreren in de samenleving.

Meehelpen aan het project Linescape for Rembrandt is één van de programmas van de Lotsov Foundation (i.s.m. Push up en de RIBW Drenthe). De jongeren worden gedurende de drie dagen roulerend ingezet bij de verschillende onderdelen van het evenement. Hun deelname heeft als doel hen te motiveren en te inspireren door aan een concreet en tastbaar project mee te werken.

Marthijn De Groot (1968) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Amsterdam. Doordat hij zelf een moeilijke jeugd heeft gehad spreekt hij de taal van probleemjongeren. Met de Linescape projecten wil hij jongeren met een achtergrond als de zijne helpen.

Noot aan de redactie (