Gemeente Bronckhorst

Heer Van Brink uit Halle wordt Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Uit handen van de Commissaris van de Koningin van Gelderland, de heer Cornielje, krijgt de heer H. van Brink uit Halle op 15 september a.s., tijdens de ingebruikneming van een educatieve grondwatermeter voor het Nederlands Watermuseum in Arnhem, een koninklijke onderscheiding uitgereikt (Ridder in de Orde van Oranje Nassau).

De heer Van Brink, werkzaam bij Waterschap Rijn en IJssel (secretaris-directeur en dijkgraaf), krijgt zijn onderscheiding onder meer omdat hij dé initiatiefnemer is voor de totstandkoming van het Nederlands Watermuseum, dat in maart 2004 z'n deuren opende. Het museum vergde een investering van ruim 12 miljoen euro, waarvan 60% is opgebracht door bedrijven en subsidies. Als voorzitter van de stichting zette hij de gehele (project)organisatie op. Bovendien spande hij zich in voor de werving van fondsen en bracht hierin partijen tot elkaar. Het schaarse zoete water in Nederland en in de wereld vraagt om het stelselmatig stimuleren van de bewustwording van burgers, bedrijven en overheden inzake alle aspecten van zoet water. Deze bewustwording is nodig ter ondersteuning van het nemen van adequate maatregelen door alle partijen. Het Nederlands Watermuseum, in park Sonsbeek in Arnhem, is het internationale communicatieplatform over water. Het is een modern doe-museum met een permanente ondergrondse tentoonstellingsruimte, een gehoorzaal met werkplaatsen, educatieve lespakketten, een digitaal waterinformatiesysteem en een ruimte voor wisseltentoonstellingen. De heer Van Brink zet zich 8 uur per week in voor het museum. Andere activiteiten die hij ontplooide zijn/waren:
. Voorzitter Reconstructiecommissie Achterhoek
. Lid Provinciale Staten (1992-2000)
. Voorzitter en bestuurslid Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer
. Voorzitter Stichting Wateropleidingen

De heer Van Brink heeft zich met zijn activiteiten op bijzondere wijze voor de samenleving ingespannen. De aard, duur, diversiteit, maatschappelijke betekenis en uitstraling van de activiteiten zijn de redenen voor de koninklijke onderscheiding.

Voor dit artikel geldt een embargo t/m de uitreiking van de onderscheiding op 15 september 2006!

Hengelo Gld, 13 september 2006

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.