Gemeente Hellendoorn


Sportcomplex het Ravijn: vergroot westrijdbad en vergroting buitenbad

Realisatie van een sportcomplex bestaande uit een sporthal, een wedstrijdbad van 33,3x21 meter, een doelgroepenbad van 10x20 meter, instructiebad van 10x20 meter, een peuter-/ kleuterbad, een buitenbad van 525m2, zo luidt het voorstel dat het college aan de raad gaat voorstellen. De toepassing van roestvast staal (rvs) heeft het college laten vallen. Het voorstel gaat uit van baden die worden uitgevoerd in tegels. In de vergadering van het college van B en W op 12 september is besluit genomen.

Vergroot westrijdbad en vergroting buitenbad
Het voorstel van het college is een uitwerking van een eerder door de raad genomen besluit (2 februari 2006). Er is in kaart gebracht wat de kosten zijn van de basisopzet in combinatie met wisselende opties m.b.t. vergroting buitenbad van 400 naar 525 m2, vergroting wedstrijdbad van 15 x 25 naar 21 x 33,3 meter en uitvoeren van alle baden in rvs. Op basis van de investerings- en exploitatieramingen die bij deze uitwerkingen horen, heeft het college een standpunt ingenomen. Een vergroot wedstrijdbad geeft meer zwemmogelijkheden, biedt ruimte voor topsport en talentontwikkeling en geeft het sportcomplex (inter)nationale allure. Een vergroting van het buitenbad kan een piekbelasting in de zomer beter aan, is geschikter als recreatieve voorziening voor een breder publiek en komt tegemoet aan de algemeen gevoelde wens van meer buitenwater. Het college acht de meerwaarde van deze opties als verantwoord en gewenst, gezien ook dat deze keuze voor de komende 40 jaar gemaakt wordt.

Financiën
De extra investering bedraagt ⬠1.493.000,--. Met de nodige inspanning is voor het vergrote wedstrijdbad en het vergrote buitenbad een subsidie binnengehaald van ⬠1 miljoen van de provincie. Dit betekent dat de resterende ⬠493.000,-- nog gedekt moet worden. De hiermee corresponderende kapitaallasten bedragen ⬠86.000,-- in 2010, welke daarna als gevolg van afschrijvingen geleidelijk iets aflopen. Voorgesteld wordt deze kapitaallasten ten laste te brengen van de reserve strategische projecten. Tevens zijn/worden er o.a. diverse subsidieaanvragen gedaan en worden de mogelijkheden van alternatieve energietoepassing onderzocht.
Het college wil de inspanningen voortzetten om de extra lasten en subsidietaakstelling alsnog binnen te halen.

Alternatieve energietoepassing
Alternatieve energietoepassing krijgt steeds meer positieve aandacht en lijkt ook naar de toekomst toe een steeds prominentere plek te krijgen. Ook binnen dit project zoeken we naar mogelijkheden, niet alleen vanuit investerings- en exploitatieoogpunt, maar ook vanuit het oogpunt van het milieu. Zo is onderzocht of biodiesel een optie is. Onderzoek wijst uit dat dit alleen kansen biedt als de subsidieregeling blijft bestaan. Daarnaast is naar houtverbranding gekeken. Dit kan interessant zijn, maar de randvoorwaarden moeten nog duidelijker in kaart worden gebracht. Bij de verdere uitwerking van het sportcomplex kan dit meelopen.
Een energiescan heeft in beeld gebracht welke energiebesparende maatregelen er verder nog mogelijk zijn.

Planning
Uitgangspunt is dat in het najaar van 2007 gestart kan worden met de bouw van sportcomplex Het Ravijn.