Eigentijdse dansvoorstelling It's My Right, première 15 september 2006

of hoe vrouwen zich in de wereld bewegen

AMSTERDAM, 20060730 -- Hoe leven vrouwen in bijvoorbeeld Nederland, Nigeria en Rusland? Waar maken ze zich sterk voor en waarom? Hebben ze het gevoel dat ze gerespecteerd worden? Zijn we in het westen zo vrijgevochten of kunnen we iets leren van vrouwen uit Afrika? Choreografe en danseres Maggie Boogaart combineert in deze eigentijdse dansvoorstelling dans, tekst en muziek. Het publiek hoort en ziet teksten van de verschillende vrouwen die zijn geïnterviewd. De choreografe reageert op de teksten in de haar bekende eigenzinnige & sterk expressieve bewegingsstijl: een mogelijke spiegel voor herkenbare ervaringen en gevoelens.


Aansluitend aan de voorstelling zal Natasja van den Berg (co-auteur van Praktisch Idealisme en de Fairshopping Guide, bekend van het leiden van politieke debatten in de Balie) een nagesprek leiden met het publiek om indrukken uit het publiek ruimte te geven en deze te onderzoeken...

Choreografe Maggie Boogaart baseert haar nieuwe dansvoorstelling It's My Right op interviews met vrouwen uit alle werelddelen. De vrouwen krijgen zo de kans gehoord te worden en het publiek krijgt een kijkje in de wereld van de vrouw, wereldwijd. Zo roept een Nigeriaanse vrouw, die op alle mogelijke manieren vernederd is door haar omgeving, om hulp: 'I want everybody to listen to my cry', terwijl een Italiaanse filosofeert over 'It's my right to be in balance with myself'.

Halverwege de voorstelling gaat celliste Tjakina Oosting in dialoog met de danseres, om zo de gebeurtenissen te relativeren. Oosting was o.a. eerder tijdens de Vagina Monologen te zien en te horen.

Uiteindelijk bouwen bassist/componist Jasper de Beer (o.a. Amsterdam Klezmer Band) en elektronisch componist Rimer Veeman de teksten op naar een dynamische compositie, als ware het de vrouwen die steeds harder om aandacht vragen voor hun recht en onrecht.

Kunstenares Elspeth Pikaar maakt een decor van lange banieren die de achterwand van het podium vullen, om (vlaggen van) de vele landen en culturen waar de vrouwen uit afkomstig zijn te vertegenwoordigen. (Pikaar zet o.a, juni-augustus 2006 een zeefdrukkerij op in de binnenlanden van Suriname met Marron vrouwen, waarmee dezen zelfstandig verder kunnen werken) Rob Goudsmit versterkt het toneelbeeld met zijn lichtontwerp...

Bij de voorstelling is de workshop Meiden van nu! ontwikkeld voor CKV- jongeren.
Vanaf oktober 2006 is bovendien de workshop Feel the Spirit en kom (terug) in je eigen vrouwelijke kracht te volgen in alle 18 filialen van Fitness First in Nederland.

It's My Right is gemaakt met steun van NOVIB, VSB Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Voor informatie: www.dragonproductions.nl



Ingezonden persbericht