Ingezonden persbericht

Persbericht De Toekomst Voorspeld / Drukker

Persbericht

Sam Drukker schildert eigentijdse interpretatie Nachtwacht voor Stichting DOEN

Op 15 september begint beeldend kunstenaar Sam Drukker met het schilderen van een eigentijdse interpretatie van de Nachtwacht.
In Utrecht maakt hij een groepsportret van acht invloedrijke Nederlanders en acht jonge talenten.

Ter gelegenheid van haar 15-jarig bestaan heeft Stichting DOEN acht invlinvloedrijke Nederlanders gevraagd om ieder een veelbelovend ondernemend jong talent uit te nodigen. Iemand van wie ze denken dat hij of zij over 15 jaar een belangrijke bijdrage gaat leveren aan ons land. Samen poseren ze op 15 september om 14.15 uur in de Central Studio's te Utrecht - in alternatieve opstelling - voor Drukkers Nachtwacht. Zo worden deze invloedrijken van nu en van de toekomst voorgesteld aan het Nederlandse volk.

Start met schilderen tijdens lustrumbijeenkomst Stichting DOEN

Sam Drukker maakt op 15 september 2006 tussen 14.15 en 14.45 uur in Central Studio's Utrecht een groepsfoto van alle te portretteren personen, als basisstudie voor het schilderij. Er is voor de schilder een atelier gebouwd. Drie van de 16 personen staan model tijdens dit lustrumfeest van Stichting DOEN, zij worden live door Sam Drukker geschilderd.

De uitverkorenen zijn onder andere:
- Agnes Jongerius, voorzitter FNV met Aziz, modevormgever
- Alexander Rinnooy Kan, voorzitter SER met Judith Ploegman, SER-raadslid namens de FNV
- Ernst Veen, directeur Nationale Stichting De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam, met Cathelijne Broers, adjunct-directeur Nationale Stichting De Nieuwe Kerk/Hermitage Amsterdam
- Jeltje van Nieuwenhoven, oud Kamervoorzitter met Marjet van Zuijlen, directeur Marketing Communications & Business Development bij Deloitte
- Karel Noordzij, oud directeur voorzitter PGGM, oud interim president directeur NS, oud voorzitter directeur TLN, oud directeur Schiphol met Linda Woudstra, directeur Regeltante BV
- Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau en universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht met Roland van der Vorst, oprichter THEY, bureau voor communicatie en branding en columnist Vrij Nederland
- Sadik Harchaoui, directeur Forum met Sabra Dahhan, student geneeskunde

Aan het einde van de dag wordt het doek met speciaal vervoer naar het atelier van Sam Drukker in Amsterdam getransporteerd.

Geveild voor goed doel

Vanaf november, als Drukkers Nachtwacht klaar is, wordt het doek tentoongesteld. Het schilderij gaat op tournee langs diverse locaties in Nederland. Ten slotte wordt het geveild en de opbrengst wordt door Stichting DOEN besteed aan een project voor talentontwikkeling.

Sam Drukker

Beeldend kunstenaar Sam Drukker (1957) studeerde aan de academie Minerva te Groningen. Hij doceert aan de Wackers Academie in Amsterdam en was oprichter van het genootschap Nederlands Portretschap.
In Drukkers figuratieve werk staat de mens centraal, die hij schildert in zijn ware gedaante. Niet alleen de figuur is van belang, ook de gestalte, de houding en de kleurcombinaties. Werken van hem zijn onder andere in bezit van het Groninger Museum, de Tweede Kamer, het Drents Museum, de Gasunie, de provincie Noord-Holland, UMCG Groningen, AMC Amsterdam, ING Amsterdam, Rabobank en het Joods Historisch Museum. Drukker exposeert zijn werk onder meer in Barcelona, New York en Amsterdam. Drukker heeft zijn atelier in Amsterdam en Barcelona.

Stichting DOEN werkt aan een leefbare wereld waaraan iedereen kan meedoen. Dit doet zij door middel van het subsidiëren en financieren van initiatieven op het gebied van Duurzame Ontwikkeling, Cultuur en Welzijn. Stichting DOEN ontvangt hiervoor financiële bijdragen van de Goede Doelen Loterijen: de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Sponsor Loterij.
Stichting DOEN bestaat dit jaar 15 jaar.

Noot voor de redactie (