Waterschap Roer & Overmaas


15-09-2006

Persinformatie: Waterschap Roer en Overmaas verstrekt bijdrage aan Brunssum

Stimuleringsregeling afkoppeling regenwater van het riool

Waterschap Roer en Overmaas gaat de gemeente Brunssum ruim 86.000 euro uitbetalen voor het inmiddels uitgevoerde werk om regenwater af te koppelen van het riool. Het waterschap verstrekt de bijdrage in het kader van de stimuleringsregeling voor het afkoppelen van regenwater van het verhard oppervlak. Deze regeling is een gezamenlijk initiatief van waterschap en provincie, waarbij de provincie het bedrag van het waterschap van 1,80 euro per m² aanvult tot 3,60 euro per m². De gemeente Brunssum heeft een kleine 24.000 m² verhard oppervlak afgekoppeld van het riool in het project Rumpenerbeemden.

Afkoppelen regenwater

Het merendeel van het regenwater dat op verhard oppervlak valt, zoals wegen en trottoirs, wordt via het riool afgevoerd. Waterschap Roer en Overmaas stimuleert gemeenten om het hemelwater af te koppelen van het riool en het te scheiden van het vuilwater. Als gemeenten het regenwater apart opvangen vermindert de verdroging en wordt het rioolstelsel minder belast waardoor er minder kans is op overstort van rioolwater op oppervlaktewater. Dit komt de waterkwaliteit ten goede. Daarnaast heeft het waterschap er belang bij dat het rioolwater zo min mogelijk wordt vermengd met schoon water zodat er niet onnodig veel verdund afvalwater gezuiverd moet worden op zuiveringsinstallaties. En tot slot voorkomt het afkoppelen ook wateroverlast. De stimuleringsregeling is bedoeld om gemeenten te prikkelen om te beginnen of verder te gaan met het afkoppelen van regenwater.

In totaal zijn er vanaf 2002 23 aanvragen ingediend en heeft het waterschap aan tien projecten daadwerkelijk een bijdrage toegekend, verspreid over zeven gemeenten.

Er is grif gebruik gemaakt van de regeling. De bodem van het potje met geld is inmiddels bereikt.

Stimuleringsregeling

We beraden ons op dit moment op de mogelijkheden voor een nieuwe stimuleringsregeling. We verwachten in het vierde kwartaal van dit jaar meer duidelijkheid hierover. Jammer genoeg heeft de provincie aan gegeven te willen stoppen. Het provinciebestuur vindt dat het om een reguliere gemeentelijke taak gaat, die uit de opbrengsten van de rioolheffing gefinancierd kan worden. Het algemeen bestuur van het Waterschap Roer en Overmaas, met het werkgebied van Eijsden tot Roermond, heeft het dagelijks bestuur opgedragen desalniettemin een voorstel voor een nieuwe stimuleringsregeling te maken.

Dat de bodem bereikt is, ervaar ik als een goed teken en een bewijs dat de prikkel die waterschap en provincie beoogden, heeft gewerkt. Dat betekent dat veel gemeenten met afkoppelen bezig zijn, aldus Jan Schrijen, voorzitter Waterschap Roer en Overmaas.