Humanistisch Verbond

Opinie

Levensbeschouwingen en religies

Het lijkt een vaste combinatie van termen te worden: 'levensbeschouwingen en religies'. De heer Ruig, zelf lid van de Raad voor Levensbeschouwingen en Religies in Nijmegen, legt uit waarom dit onzin is.
Lees meer

We moeten af van het dikke-ik

Lomp gedrag, anderen opzij duwen, minachting voor andersdenkenden, onverzadigbaarheid en zelfingenomenheid. Filosoof Harry Kunneman vat het samen als het `dikke-ik', dat zich volgens hem breed maakt in Nederland. Zijn antwoord is: `kritisch humanisme'. De voorzitter van de Humanistische Alliantie neemt onbeschroomd het woord God in de mond. "Christenen en humanisten verschillen diep èn ze zijn bondgenoten."
Lees verder (pdf-bestand, 214kb)

De leegte van het intelligent ontwerp

Minister van Onderwijs Van der Hoeven wil een debat over de zogenaamde intelligent ontwerp theorie. Er zou meer over het ontstaan van de verschillende soorten planten en dieren te zeggen zijn dan de in wetenschappelijke kringen algemeen geaccepteerde evolutietheorie van Charles Darwin nu doet. Johan Breakman - bijzonder hoogleraar levenswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam - onderzoekt de geschiedenis van de íntelligent ontwerp theorie. Lees meer

Erasmus en Yunus Emre

Toespraak tijdens een interculturele maaltijd waarin Gerard Burger het humanistisch niveau van Erasmus vergelijkt met dat van de Turkse dichter Yunus Emre. Deze vergelijking valt uit in het voordele van Emre die niet alleen meer over de verschillen in geloof en groepen heenkeek, maar vooral ook mooier schreef: "
"Als je niet in de mens God kan zien
Dan is al je leren waardeloos geweest"
Lees meer

Ayaan moet blijven,
herstel: had moeten blijven

"Ayaan Hirsi Ali heeft gejokt over haar geschiedenis en vluchtroute. Zelf sprak zij daar al jaren over in het openbaar, maar in een heus stukje onthullingsjournalistiek weet men het tot een hype op te kloppen..." Rein Zunderdorp ziet het als een heksenjacht op een bijdehandte vrouw die zich niet in een hokje laat plaatsen. Lees meer

Niet religie maar democratie is bindmiddel

Marleen Barth en Alexander Pechtold zien religie als bindmiddel van de mlticulturele samenleving. Rein Zunderdorp stelt dat religie niet alleen kan binden maar ook kan splitsen en dat de positieve functies van goedsdiensten het best tot hun recht komen in het het kader van een seculiere democratische rechtstaat.
Lees meer

De ongelovigen zijn schuldig

Minister Van Ardenne ziet "fundamentalistische secularisten" als de oorzaak van de botsing van de westerse en de islamitische wereld. Het is volgens haar "de seculiere neiging om religie te veronachtzamen of zelfs denigrerend te behandelen" die leidt tot vervreemding in plaats van verzoening. Deze expliciete stellingname tegen niet-godsdienstigen past in een breder patroon.
Lees meer

Cartoons en de Vermoorde Onschuld

Als humanisten willen we de vrijheid van levensovertuiging veiligstellen, de vrijheid van meningsuiting ook, inclusief die van humor. Maar we willen ook bruggen bouwen tussen groepen met verschillende levensovertuiging. Daarom onthouden wij ons in het algemeen van kwetsende commentaren op godsdiensten, zelfs als daartoe aanleiding is. Wij zoeken dan eerder de dialoog met mensen uit die geloofsrichtingen waar dat mogelijk is. Aldus Rein Zunderdorp. Lees meer

Humanisme en Burqa

In de Tweede Kamer heeft een meerderheid zich uitgesproken voor een verbod op het in het openbaar dragen van een burqa. De belangrijkste overwegingen voor de kamerleden zijn de belemmering van de integratie en veiligheidsrisico's. Volgens Rein Zunderdorp zijn bij deze discussie ook humanistische waarden in het geding: godsdienstvrijheid, vrijheid van expressie, tolerantie jegens andere culturen, vrouwenemancipatie, integratie in een multiculturele samenleving. Lees meer

De opleiding tot Islamitisch geestelijk verzorger en de werkgelegenheid

Het initiatief van de Universiteit voor Humanistiek om een opleiding tot Islamitisch Geestelijk Verzorger te beginnen vereist wel dat er verandering komt in de arbeidsmarkt voor geestelijk verzorgers. Door Ruud van Sijl
Lees meer

De God van Pinochet en de godsdienstvrijheid

De Chileense oud-dictator Pinochet wordt alsnog vervolgd voor zijn misdaden tegen de menselijkheid. Pinochet wordt weer verhoord en houdt vol nooit bevel te hebben gegeven mensen te vermoorden of te martelen. "Ik betreur en lijdt onder deze verliezen, maar het is God die de dingen doet. Hij zal mij vergeven indien ik in een enkel geval te ver ben gegaan (...)" Mag een mens zich op deze manier op zijn geloof beroepen? Rein Zunderdorp meent van niet.
Lees meer

Medialogica: de wereld volgens Bush?

Tast de macht van de media de democratie aan? Of heeft de oli(e)garchie de media in handen? Dat was de centrale vraag tijdens het debat Media en Macht op 15 februari jl. in Apeldoorn. Hoogleraar journalistiek Frank van Vree gaf in zijn inleiding een genuanceerd antwoord over de wetten van de medialogica. De drie panelleden Bert Janssens, Alex Engbers en Bart Top, gingen vervolgens op een aantal aspecten van deze kwestie nader in.
Lees het verslag

Religieus humanisme: vreedzame samenklank of contradictio in terminis.

Over de verhouding tussen religie en humanisme en hoe ze samen gaan. Lezing door Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond op 2 april 2005 op de Inspiratiedag van Vrijzinnig Geloofsgemeenschap NPB.
Download de tekst (word-bestand)

Postbus 75490 - 1070 AL Amsterdam - Sarphatikade 13 - tel: 020 521 90 00 - info@humanistischverbond.nl - Giro 58