Interprovinciaal Overleg (IPO)

Informatieverstrekking verandert door sisa

vrijdag 15 september 2006

De AMvB met betrekking tot single information en single audit, Sisa, is van kracht geworden. Sisa heeft gevolgen voor de wijze waarop provincies informatie verstrekken aan het rijk over specifieke uitkeringen.

Sisa: single information en single audit
Sisa is een project dat tot doel heeft de verantwoordings- en controle-informatie van gemeenten en provincies aan het rijk te stroomlijnen en te vereenvoudigen/verminderen.
In de huidige situatie moeten decentrale overheden zich voor de aanwending van iedere specifieke uitkering afzonderlijk verantwoorden naar het betreffende departement. Hierbij is vaak per specifieke uitkering een accountantsverklaring vereist. Daarnaast moet verantwoording worden afgelegd aan de eigen raad, respectievelijk staten.
In het kader van Sisa wordt geregeld dat volstaan kan worden met de jaarrekening. Bij deze jaarrekening wordt een bijlage gevoegd met een aantal gegevens per specifieke uitkering. Er gaat dan dus maar én - al bestaande - informatiestroom richting rijk: de jaarstukken te weten: het jaarverslag, de jaarrekening inclusief bijlage en het rapport van bevindingen van de accountant. Dit is dezelfde informatie die wordt vertrekt aan gemeenteraad dan wel provinciale staten. De informatie in jaarrekening en bijlage moet niet alleen voldoende zijn voor de verantwoording aan de departementen, maar de controle van de jaarrekening moet ook voldoende zijn voor de accountantsverklaring met betrekking tot de departementale jaarrekeningen.
Sisa wordt gefaseerd ingevoerd. De nieuwe regelgeving heeft al betrekking op de jaarrekening over 2006, maar nog slechts voor een deel van de specifieke uitkeringen.
De provincies krijgen voor de jaarrekening van 2006 bij de volgende uitkeringen al met SISA te maken: de BDU voor verkeer en vervoer, uitkeringen van OCW in het kader van cultuur, Actieplan Cultuurbereik en Geldstroom BVK, verder middelen voor externe veiligheid en middelen voor ISV. In 2007 komen ook andere voor de provincies belangrijke uitkeringen, zoals die voor Jeugdzorg en het ILG onder de werking van Sisa.

Sisa en de werkwijze bij de provincies
Enkele hoofdpunten wat betreft de implicaties van Sisa voor de provincies kunnen nu al worden aangegeven:
â- De beleidsafdelingen leverden vroeger de gevraagde informatie aan het betreffende vakministerie. Onder Sisa gaan zij de informatie leveren aan de financiële afdeling binnen de provincie, die de jaarrekening opstelt.
â- Uiterlijk 15 juli moeten de jaarstukken aan het CBS geleverd worden. Dit zijn dus het jaarverslag, de jaarrekening inclusief de bijlage over de specifieke uitkeringen en het verslag van bevindingen van de accountant. Dat is eerder dan nu bij de informatie-levering over de meeste specifieke uitkeringen het geval is. In welke vorm de gegevens geleverd moeten worden is nog niet helemaal zeker, maar de bijlage zal in ieder geval elektronisch in excell moeten worden verstrekt.
De gegevens over de specifieke uitkeringen zullen verwerkt moeten worden door financiële deskundigen binnen de provincies, die dan ook al betrokken zijn bij het opstellen van de traditionele jaarrekening. Voor deze financiële medewerkers kan een piekbelasting optreden.
Binnen de provincies zullen de werkzaamheden in het kader van Sisa dus goed moeten worden voorbereid en er zullen gedegen afspraken moeten worden gemaakt over de aanlevering van gegevens door de beleidsafdelingen.
â- Er zijn tijdige afspraken met de accountant nodig over de controle van de jaarrekening incl. bijlage met informatie over specifieke uitkeringen..
â- De afzonderlijke accountantscontroles per specifieke uitkering vervallen, de jaarekeningcontrole is voldoende. Daarom ligt het in de rede dat de accountantskosten verminderen.

Informatie over Sisa
â-º Het totaal van regelingen met betrekking tot Sisa is hier en hier te raadplegen. In de bijlage bij artikel 1 is te zien welke specifieke uitkeringen voor de jaarrekening van 2006 al onder Sisa vallen.
â-º Er worden aanvullende notities opgesteld met informatie over de implicaties van Sisa:
- Toetsingskader per specifieke uitkering.
- Een nota 'Verwachtingen accountantscontrole'.
- Een nota 'Informatieproces'.
Deze documenten zullen in een circulaire worden verwerkt en aan de decentrale overheden worden aangeboden.
â-º Op de website van het ministerie van BZK wordt informatie gegeven over Sisa: www.minbzk.nl/openbaar_bestuur/financien_provincies/specifieke/sisa
Deze website zal worden uitgebreid.
â-º Vragen over Sisa kunnen worden gezonden naar een elektronische postbus bij het ministerie van BZK: postbussisa@minbzk.nl
â-º In het najaar zullen regiodagen over Sisa worden gehouden, waarbij medewerkers van het ministerie van BZK samen met deskundigen van decentrale overheden informatie geven aan financiële medewerkers en beleidsmedewerkers.
â-º In 2007 zal het ministerie van BZK een helpdesk openen voor vragen over Sisa.

Meer informatie bij Wim Epker
Telefoonnummer (070) 888 1219
Contact per e-mail: Klik hier Zie het origineel