Gemeente Hardenberg


NK standwerken op 16 september in Hardenberg

Persbericht, 6 maart 2006

Wie is de beste standwerker van Nederland? Die strijd tussen ruim dertig deelnemers uit heel Nederland wordt op zaterdag 16 september in Hardenberg beslist, tijdens het Nederlands kampioenschap standwerken 2006.

Vorig jaar werd Jan Hofstede uit Hardenberg Nederlands Kampioen Standwerken in Zwolle. Hij wist de jury voor zich te winnen door zijn welsprekendheid, originaliteit en overtuiging. Hoewel de woonplaats van de huidige kampioen niet direct de wedstrijdplaats voor het NK hoeft te zijn, hebben de inspanningen van de gemeente en de Stichting Hardenberg Promotie ertoe geleid dat het Nederlands kampioenschap op 16 september in Hardenberg wordt gehouden. Ruim dertig standwerkers uit heel Nederland gaan dan met elkaar, verspreid over het hele winkelgebied, de strijd aan. Het evenement past prima in het streven van de gemeente Hardenberg om in de komende jaren nog beter op de kaart te komen.

Hoogtepunt

Standwerken is in Nederland heel populair. Jaarlijks organiseert de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) gemiddeld 120 concoursen, waarvan er ook één standaard in Hardenberg wordt gehouden. Het Nederlands kampioenschap is daarbij het absolute hoogtepunt.De kampioenswedstrijd is voor de standwerker zelf een serieuze aangelegenheid, maar ook een feest voor het publiek.

Jus van de markt

Ons land kent een kleine vijfhonderd standwerkers, die allen een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De echte standwerker is de jus van de markt. Standwerkers demonstreren van alles, je kunt het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal niet zo een-twee-drie koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie vaak grif over de 'toonbank' gaat. Blikopeners, inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen de sterren van de hemel. Bovenal zorgen ze voor veel extra plezier op de markt.

Burgemeester Bert Meulman heeft vanmorgen zojuist een bord met de tekst: 16 september 2006; Nederlands kampioenschap standwerken; Hardenberg. overhandigd aan Jan Hofstede op de warenmarkt in Hardenberg. Jan Hofstede zal dit bord de komende maanden meenemen naar alle markten, die hij bezoekt.