KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

20-8-2006

TOP-toertocht Loosdrechtse plassen op 16 en 17 september

Elk zeilseizoen worden er minstens twee toertochten georganiseerd vanuit de TOP-klasse. Eenmaal in het midden van het land en eenmaal in het noorden om zoveel mogelijk zeilers te bedienen.
In het Pinksterweekend ging de 1e TOP-toertocht naar Heeg e.o. De tweede TOP-toertocht zal gaan naar de Loosdrechtse plassen op zaterdag 16 en zondag 17 september 2006.

vervening waar steeds meer land omgevormd werd tot water. Op de resterende smalle eilandjes (de legakkers) werd de bagger te drogen gelegd die uit het aanliggende water werd getrokken (de trekgaten), zodat daar turven van gestoken konden worden. Nadien hebben wind en golfslag vat gekregen op de smalle eilanden, die geleidelijk aan verdwenen en er grote wateroppervlakten ontstonden. Aan de westzijde van de plassen zijn nog omvangrijke complexen legakkers overgebleven.

Zaterdag 16 september (of vrijdagavond 15 september).

Aankomst op Camping Mijnden vlakbij het plaatsje Loenen (aan de Vecht). We laten de boten te water en bivakeren op het Vinkenveld in onze eigen tentjes. De trailerhelling heeft een open verbinding met de Loosdrechtse plassen.

De Loosdrechtse Plassen bestaan uit van noord naar zuid: de Eerste tot en met de Vijfde Plas. Deze plassen zijn enigszins van elkaar
gescheiden door eilanden en rietkragen. De aanleg van eilanden zorgden voor demping van de golfslag, waardoor kwetsbare oevers beter
beschermd konden worden. Het oorspronkelijke plan omvatte 14 eilanden, veelal ondiepten in de plassen of restanten van wegen en kaden.

Start om 11.00 uur vanaf camping Mijnden de 2e, 4e en 5e plas
verkennen. Aanleggen op de Meent voor de lunch.

Aan het eind van de dag even aanleggen bij het clubhuis van de watersportvereniging Het Witte Huis of de Vrijbuiter. Begin van de avond: BBQ op z'n Loosdrechts...

Zondag 17 september.

Tocht langs de Kalverstraat of via de Mijndense sluis naar de Vecht voor een toer langs prachtige landhuizen en buitenverblijven.

In de 17de en 18de eeuw waren buitenhuizen in de mode. Dat gold natuurlijk alleen voor diegenen die zich dat konden veroorloven. Van juni tot september zaten de rijken op het platteland, ver buiten de stad. Waar de meeste mensen alleen van konden dromen, was voor de elite heel gewoon. Een groot buitenhuis om de zomer in door te brengen. Weg uit de warme en vieze steden.

Aanmelden graag via de site TOP-klasse.nl of via Rein van Dijk, klik op onderstaand e-mailadres of op het adres van de site van de TOP klasse.

Internetadres: www.top-klasse.nl
E-mailadres:rein.van.dijk@planet.nl