Ingezonden persbericht


"Vloot over de Vliet"

Mozart 250 jaar op reis, zaterdag 16 september 2006 in Delft

In het 250ste geboortejaar van Mozart wordt "Vloot over de Vliet" georganiseerd, een evenement dat het Hollandse gedeelte van de reis van Mozart door Europa uitbeeldt. Het evenement koppelt de vaarweg Leiden-Delft, varend erfgoed en een opmerkelijk cultureel-historisch gegeven aan elkaar.

Thema Mozart
In 1765 reisde de toen negenjarige Mozart met zijn ouders van Calais naar Den Haag, waar hij een concert gaf voor de Prins van Oranje. Het eerste deel van hun deze reis was een tocht met de trekschuit van Delft via de Vliet, de vaarverbinding tussen Leiden en Delft. Deze reis wordt met "Vloot over de Vliet" symbolisch opnieuw gemaakt met zoveel mogelijk varende monumenten en andere historische schepen.

Muziek
Het evenement kent een sterk theatraal karakter waarin de reis van Mozart en zijn onvoorstelbare muzikale talent tot uiting komen op een laagdrempelige en humoristische manier. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een mobiel podium dat opgebouwd wordt op een ponton die meevaart met de vloot.

Zaterdag 16 september
De start van het evenement vindt in Passantenhaven, aan de Kolk, in Delft plaats. Voorafgaand aan de vaartocht, brengt een orkest, op het drijvend theater, stukken van Mozart ten gehore (van 11.00 - 12.30 uur). Onder begeleiding van dirigent Martin van der Burg is een gelegenheidsorkest samengesteld. Dit Vlietorkest bestaat uit verschillende amateurs en (semi-) professionals die een ouverture en symfonie van deze getalenteerde componist uitvoeren. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Na het openingsspektakel vertrekt de vloot naar Leidschendam-Voorburg.

Vaar mee!
Iedereen die een varend monument of historische schip heeft met een maximale diepgang van 2,00m en een kruiphoogte van maximaal 5,40m is van harte welkom om mee te varen met de vloot op 16 en 17 september. Voor meer informatie Op Koers! Telefoonnummer 010 -460 26 40.
Wie mee wil varen op éĂ©n van de schepen kan tegen een gering bedrag mee, E 12,50 voor volwassenen en E 7,50 voor kinderen tot 12 jaar. Inschrijven kan via de website www.genietvandevliet.nl. Op de dag zelf kan het vervoersbewijs worden afgehaald bij de uitgiftestand tussen 9.00 - 10.00 uur.

Kader
Vloot over de Vliet 2006 is evenals Vloot over de Vliet 2005 ontwikkeld door Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland ondersteund door de provincie Zuid-Holland en valt onder ÂŽGeniet van de VlietÂŽ, een overkoepelend initiatief, gericht op de Vliet, het eeuwenoude vaarwater tussen Leiden en Delft. De provincie maakt de Vliet tot speerpunt in de Agenda Vrijetijd 2006-2010.

Uitvoerende organisatie in opdracht van Stichting Cultuur & Recreatie Zuid-Holland is bureau Op Koers! BV. Uiteraard is er een samenwerking met de betreffende gemeenten waaronder gemeente Delft.

Noot voor de redactie (