Zelf kaas bereiden op Landgoed Rhederoord, De Steeg Zaterdag 16 september en zaterdag 14 oktober

Aan de rand van de mooie Veluwezoom bevindt zich Landgoed Rhederoord. Hier gaat u met een professionele kaasmaakster aan de slag met de bereiding van uw eigen kaas tijdens een interessante workshop. Gedurende deze middag heeft u de keuze om te starten met de bereiding van kruidenkaas, boeren Goudse kaas of verse kaas. Nadat het stremproces in werking is gesteld, plukt u in de tuin uw eigen kruiden. Leuk is dat u van de wei zelf ricotta bereidt, die u na afloop ook naar huis kunt meenemen. De wrongel perst u vervolgens in een kaasvorm zodat u uw kaas na afloop eveneens mee naar huis kunt nemen. Kortom, deze workshop biedt een goede mogelijkheid nu eens zelf kennis op te doen van de bereidingswijze van onze heerlijke Nederlandse kazen. Tijden: 13.30 - 17.30 uur. Prijs: ¤ 62,50.

Mode in de Nieuwe Kerk, Amsterdam ~ Zaterdag 16 september

In samenwerking met het Rijksmuseum organiseert De Nieuwe Kerk de expositie Fashion DNA. Op deze expositie krijgt u een goed beeld hoe mode kan leiden tot een bepaalde identiteit of andersom. Wie wilt u zijn en wat straalt u uit? U ziet vele hoogtepunten uit de beroemde kostuumcollectie van het Rijksmuseum aangevuld met eigentijdse mode. Naast kostuums zijn er ook accessoires, video's en reclameuitingen te zien. De excursie begint met koffie/gebak in het NH Barbizon Palace Hotel. Een leuk onderdeel van dit programma vormt de hoedenshow van Marly Verhoeven-Vroemen van Hoeden M/V. Hierbij geeft zij uitleg hoe de juiste hoed te kiezen. Tevens laat zij de effecten zien die hoeden op het uiterlijk hebben. Daarna wandelt u onder begeleiding van een kunsthistoricus naar De Nieuwe Kerk voor een rondleiding door de expositie. Tijden: 13.30 - 16.45 uur. Prijs: ¤ 65,-.

Beleef de VOC op het Statenjacht De Utrecht, Muiden en Pampus ~ Zondag 1 oktober en zondag 8 oktober

Genietend van een broodlunch aan boord van het Statenjacht De Utrecht verlaat u rond het middaguur de haven van Muiden voor een zeiltocht naar Forteiland Pampus. In 2004 werd De Utrecht te water gelaten. Het is een replica van een gelijknamig oorlogsjacht dat voor de VOC dienst deed in de Tachtigjarige Oorlog. De Utrecht werd nagebouwd aan de hand van originele ontwerptekeningen uit 1746 en is de eerste en enige replica die daadwerkelijk kan zeilen. Na uw bezoek aan Forteiland Pampus keert u per veerboot terug in Muiden. Hier volgt een informatief bezoek aan het Muiderslot waar in de 17de eeuw de leden van de Muiderkring dikwijls verbleven. Tot deze groep van taalkunstenaars behoorden Vondel, Brederode, Tesselschade en Hooft. Het slot dateert van rond 1280 en werd in opdracht van graaf Floris V gebouwd. Het programma eindigt met een drankje en hapje aan boord van De Utrecht in Muiden. Tijden: 11.15 - 18.00 uur. Prijs: ¤ 105,-. Mogelijk maakt u een deel van het programma in omgekeerde volgorde mee.

Historisch Schoonhoven ~ Vrijdag 6 oktober

Hortense de Beauharnais (1783-1837), gemalin van koning Lodewijk Napoleon, was de eerste koningin van ons land. Tegen zijn zin in riep keizer Napoleon Bonaparte zijn broer uit tot koning van Holland. Het is een bekend gegeven dat Hortense er een tamelijk eigen leefstijl op nahield en dat zij voornamelijk in Frankrijk verbleef terwijl haar man in Holland regeerde. In die tijd golden de vormen van het zogenaamde Empire als de officiële kunststijl van de staat. Deze vormentaal vond haar inspiratie en oorsprong ten tijde van de Franse veldtochten in Egypte en Italië. Op de expositie Tijd voor Hortense, De eerste koningin van Holland (1806-1810), die in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum te zien is, valt veel te genieten van deze gestileerde kunstvorm. Dit programma begint met een kunsthistorische dialezing over Hortense de Beauharnais en haar tijd, gevolgd door een begeleid expositiebezoek. Onnodig te zeggen dat u in dit museum ook veel bijzondere klokken en gouden en zilveren voorwerpen kunt bewonderen. Na de tweegangen lunch met wijn en koffie in het rustiek gelegen Restaurant Belvédère maakt u een stadswandeling door zilverstad Schoonhoven. Tijdens de wandeling vertelt de begeleidende kunsthistoricus u meer over de rijke stedelijke geschiedenis. Ook bezoekt u de eeuwenoude St. Bartholomeüskerk. Tijden: 10.30 - 16.00 uur. Prijs: ¤ 70,-.

Aanmelden:
Indien u zich voor een van deze arrangementen wilt aanmelden, kunt u een e-mail sturen met de arrangementsnaam, uw naam, adres en woonplaats en het aantal deelnemers naar info@artifex-travel.nl. Tevens kunt u zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website: www.artifex-travel.nl. Na ontvangst van uw betaling op giro 617780 of bank 68.66.57.926 (t.n.v. Artifex Travel, Westeinde 20, 1017 ZP Amsterdam) zenden wij u circa twee weken voor aanvang van het arrangement een schriftelijke bevestiging. Voor meer informatie zijn wij bereikbaar op tel. (020) 620 81 12. Indien u deze mailing niet meer wenst te ontvangen kunt u een e-mail met uw gegevens sturen naar info@artifex-travel.nl.

info@artifex-travel.nl