Gemeente Ede

nummer 176 / Ede, 7 september 2006

Zaterdag 16 september herdenking Market Garden op Ginkelse Heide Ede

Airborne luchtlandingen opnieuw met veteranen
De bevrijdingsoperatie Market Garden wordt zaterdag 16 september 2006 voor de 62^ste keer herdacht op de Ginkelse Heide in Ede. Honderden parachutisten en zes Engelse veteranen springen om stil te staan bij de luchtlandingen van september 1944. Na de dropping volgt op de hei een herdenkingsplechtigheid. s Middags zijn er in Ede diverse activiteiten in verband met de viering van 100 jaar Garnizoen Ede. In verband met de festiviteiten wordt gerekend op grote drukte. Verkeer wordt door middel van bebording naar parkeerplaatsen geleid. Daarvandaan rijden pendelbussen.

Engelse parachutisten van het 4Th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11^de Luchtmobiele Brigade uit Nederland, zes veteranen uit de Tweede Wereldoorlog in tandemsprong en tientallen Pathfinders zullen springen uit verschillende vliegtuigen: Hercules C50, Fokker F60 en een Dakota. Naast de veteranen die springen, komen zeker 100 veteranen uit Engeland om de herdenkingsplechtigheid vanaf de grond bij te wonen. De veteranen die springen zijn tussen de 81 en 87 jaar.
Een paradrop van deze omvang is uniek in Nederland.

Herdenking
De dropping van parachutisten is van circa 10.00 uur tot ongeveer 11.30 uur. Daarna volgt bij het Airbornemonument langs de N224 de herdenkingsplechtigheid. Deze bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De Edesche Harmonie Symfonisch Blaasorkest verzorgt de muziek. Het orkest speelt koraalmuziek tijdens de kransleggingen. De muziekband van het 4Th Batillion uit Engeland vertolkt de volksliederen van achtereenvolgens Engeland, Polen en Nederland.
Na de herdenking, om circa 12.30 uur, gaat het paraprogramma verder met de Parapanters, die met een motortje op de rug spectaculaire stunts in de lucht laten zien. Het programma eindigt rond 13.30 uur. De militaire voertuigen van Keep them Rolling, die langs de heide staan opgesteld, keren dan terug naar de Simon Stevinkazerne in Ede.

Verkeer
Om de toestroom van het vele publiek goed te regelen, rijden gratis pendelbussen vanaf de ruime parkeerplaatsen bij de kazerneterreinen in Ede. Ook vertrekken pendelbussen van NS-station Ede/Wageningen. De pendelbussen rijden van 8.30 tot 10.30 uur en van 12.30 tot ongeveer 14.00 uur. Automobilisten kunnen de bebording volgen.

100 Jaar Garnizoen Ede
Het is in 2006 honderd jaar geleden dat de eerste militairen naar Ede kwamen. Daar wordt op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 september uitgebreid bij stil gestaan.

* Een herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden op donderdag 14 september van 19.45 tot 21.15 uur in de Oude Kerk in Ede. Hier wordt ook een boek over de militaire historie van Ede gepresenteerd. Toegangskaarten zijn gratis af te halen bij de hoofdingang van het gemeentehuis aan de Bergstraat in Ede.
* De vierde militaire Airborne Taptoe is op vrijdag 15 september van 19.30 tot 22.00 uur op de Markt in Ede. Onder meer Fanfarekorps Nationale Reserve, Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee, Drumfanfare EDG Ermelo en Showband Irene uit Ede verzorgen spectaculaire optredens. Toegang gratis.

* De kazernecomplexen in Ede openen zaterdag 16 september van 10.00 tot 1600 uur hun poorten voor een Open Huis. Er wordt veel oud en nieuw materieel gepresenteerd en er zijn demonstraties.
* Zaterdag 16 september is ook de militaire parade. Defensie presenteert zich vanaf 15.00 uur met moderne en historische legervoertuigen. De route gaat vanaf de Mauritskazerne naar het centrum van Ede. Burgemeester R.C. Robbertsen van Ede en de Regionale Commandant nemen een defilé af langs de Breelaan in Ede.
* In de musea Historisch Museum Ede aan het Museumplein in Ede, Museum Luchtdoelartillerie in de Prins Mauritskazerne in Ede, Museum Verbindingsdienst in de Elias Beeckmankazerne in Ede en Museumpark Harskamp in Harskamp zijn van 9 september tot en met 31 december 2006 exposities ingericht over 100 Jaar Garnizoen. Ieder museum belicht enkele facetten over de militaire historie van Ede.
---