Gemeente Nijmegen

Fietsmarkt markeert start Week van de Vooruitgang

Fietsen staat centraal op de fietsmarkt die de gemeente Nijmegen houdt op zaterdag 16 september op het Mariënburgplein in het centrum van Nijmegen.

Van 13.00 tot 17.00 uur vindt op het Mariënburgplein onder meer een tentoonstelling plaats van oude en aangepaste fietsen. Bezoekers van de fietsmarkt kunnen verschillende circus-, lig- en bakfietsen bekijken én uitproberen. Er wordt ijs verkocht vanaf een fiets die draait op zonnepanelen, er is een fiets die gsms oplaadt en waarop de berijder tegelijkertijd muziek kan beluisteren. Daarnaast kunnen jong en oud de eigen fiets versieren. De fietskoeriers van Nijmegen, de Fietsersbond en Milieudefensie geven ook acte de présence.

De gemeente Nijmegen presenteert haar fietsbeleid. Zij legt uit hoe zij bijdraagt aan een fietsvriendelijke stad. Verantwoordelijk wethouder Jan van der Meer is ook op de fietsmarkt aanwezig en beschikbaar voor de beantwoording van vragen. Op de dag van de fietsmarkt zijn de bewaakte fietsenstallingen zoals altijd gratis. Voor mensen die op 16 september met de fiets naar het centrum komen, heeft de gemeente een praktisch presentje.

Wedstrijd

Om te onderstrepen dat de fiets een prima alternatief is voor korte stadsritjes ten opzichte van de auto organiseert de gemeente ter gelegenheid van de fietsmarkt een wedstrijd; auto en fietser vertrekken gelijktijdig vanaf de parkeerplaats van het Triavium, de hoofdingang van De Klif in Oosterhout en de bibliotheek van de Radbouduniversiteit Nijmegen om uit te maken wie het eerst het Mariënburgplein bereikt. De fietser maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van de snelfietsroutes.

Week van de Vooruitgang

De fietsmarkt is een vervolg op de succesvolle fietsmiddag van 2 juli jongstleden. De fietsmarkt maakt onderdeel uit van de campagne Je bereikt meer met de fiets. Voor deze campagne van de gemeente Nijmegen zijn eerder onder meer posters en freecards ontwikkeld. Die wijzen Nijmegenaren erop dat het gezonder, gemakkelijker en goedkoper is om de dagelijkse uitstapjes per fiets te doen. Deze doelstelling sluit aan op het thema van de Week van de Vooruitgang van 16 tot en met 22 september; het stimuleren van duurzame mobiliteit. Meer informatie over dit onderwerp staat op www.weekvandevooruitgang.nl.

Prijsvraag

In samenwerking met dagblad De Gelderlander organiseert de gemeente Nijmegen ter gelegenheid van de fietsmarkt een prijsvraag. Zij zijn op zoek naar de persoon die per fiets de langste afstand aflegt van huis naar werk. Degene die aantoonbaar het grootste aantal kilometers fietst van huis naar werk krijgt als hoofdprijs een fietsarrangement (inclusief gebruik van fietsen, hotelovernachting, ontbijt, diner en picknick op een locatie naar keuze in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk) voor 2 personen. Het vertrekpunt of de bestemming moet liggen in de gemeente Nijmegen. De uitreiking van de prijs vindt plaats op de fietsmarkt om 15.00 uur.

Deelnemen kan tot vrijdag 15 september aanstaande om 12.00 uur door een mail te sturen naar c.falke@nijmegen.nl, met naam, adres, telefoonnummer, fietsroute met begin- en eindpunt, het aantal fietskilometers (enkele reis) en het aantal dagen per week waarop dit traject per fiets wordt afgelegd. Voor iedere inzender ligt er een fietsboekje van De Gelderlander klaar, met twintig fraaie ANWB-fietsroutes in de wijde regio.