Gemeente Eindhoven

Persbericht 11 september 2006

Eindhovense Week van de Vooruitgang start met gratis busvervoer

Van 16 tot en 22 september vindt de Week van de Vooruitgang plaats. Zeven dagen lang is er groen licht voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en verantwoord autogebruik. De week start groots met gratis busvervoer in de hele provincie Noord-Brabant. De rest van de week is gevuld met een gevarieerd programma.

De Week van de Vooruitgang

De Week van de Vooruitgang is een Europees initiatief en wordt in Eindhoven voor de derde maal georganiseerd. Met verschillende activiteiten wil de gemeente laten zien dat er goede alternatieven zijn voor de auto.

Lekker met de bus

Dat de bus een aantrekkelijk alternatief is, kunnen Brabanders in het weekend van 16 en 17 september zelf ervaren. Initiatiefnemer het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) wil hen op een positieve manier kennis laten maken met de bus en de voordelen die deze manier van reizen heeft. De Brabant-brede actie is een samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de busmaatschappijen BBA en Hermes. Nog nooit eerder was in Nederland op zoân grote schaal het busvervoer gratis.

Zaterdag 16 en zondag 17 september: een feestelijk weekend

Zaterdagmiddag zal wethouder Van Merrienboer (mobiliteit en milieu) de aftrap geven op busstation Neckerspoel. Speciaal voor deze dag zal een rode dubbeldekker op verschil-lende buslijnen meerijden. Daarnaast deelt de NS kortingskaartjes uit waarmee tot eind september met veertig procent korting door Nederland kan worden gereisd. Zondag is Eindhoven autovrij: ruim vijftig straten zijn afgesloten voor verkeer en er worden allerlei straatactiviteiten georganiseerd. Op de Montgomerylaan is de jaarlijkse Skate Parade, een groot skate evenement. Een meetwagen zal deze dag de luchtkwaliteit meten om het verschil met een reguliere zondag aan te geven.

Bereikbaarheid en âautodatenâ

Op maandag staat de bereikbaarheid van bedrijven centraal. Bedrijven in de omgeving van de A2 zijn door de gemeente uitgenodigd voor een presentatie over âvier jaar bouwen voor een A2 zonder filesâ en mobiliteitsmanagement. Op dinsdag 19 september is er aandacht voor gedeeld autogebruik, het zogenaamde âautodatenâ . De organisatie Greenwheels heeft in Eindhoven verschillende standplaatsen waar met een pasje een auto kan worden geleend. Vanaf de start in 2001 is het gebruik flink gegroeid. Zelfs zo flink dat het aantal standplaatsen binnenkort wordt uitgebreid. Woensdag gaat de gemeente op bezoek bij het Eindhovense transportbedrijf Kusters Bedrijven. Hoe gaat een transporteur om met brandstofbesparing en wat betekent dit precies voor de chauffeurs?

Wandelen en fietsen

Tijdens de hele Week van de Vooruitgang staan wandelen en fietsen centraal. Leerlingen van de basisscholen Atalanta en De Klimop verzamelen hier groene voetstappen of fietsen mee. De klas die de meeste groene stickers verzamelt, krijgt een toepasselijke prijs. Daarnaast gaan zoveel mogelijk ambtenaren op de fiets naar het werk. De GGD sponsort door voor elke gefietste kilometer 25 eurocent te betalen. Het geld wordt gebruikt voor verbetering van de fietsenstallingen.