Gemeente IJsselstein


Open dag brandweer
maandag, 11 september 2006 - 16:44 CET

Een kijkje nemen achter de schermen van de brandweer? U bent zaterdag 16 september van harte welkom op de open dag in de brandweerkazerne aan de Jan van der Heijdenweg.

Ter gelegenheid van de verenigingendag houdt de brandweer open huis. Racende rode autos, loeiende sirenes, blauwe zwaailichten en vooral veel water. Dat is het beeld wat zon beetje iedereen heeft van de brandweer. Daarachter schuilt een zeer professionele organisatie met beroepskrachten, vrijwilligers en modern materieel. Kom langs op de open dag en neem een kijkje achter de schermen bij de brandweer.

Activiteiten en demonstraties voor jong en oud
Van 12.00 tot 16.00 uur is er een afwisselend programma. Uiteraard kunnen bezoekers uitleg krijgen over alle moderne voertuigen van de brandweer én kunt u een ritje maken in één van de brandweerautos. Er worden demonstraties gehouden over de hulpverlening tijdens ongevallen. En, last but not least, heeft de jeugdbrandweer leuke activiteiten in petto voor jongeren van groot tot klein.

Meer dan blussen alleen
De brandweer doet meer dan blussen alleen; zij is een belangrijke partner in het veiligheidsbeleid van onze stad. Oftewel: voorkomen, voorbereiden en bestrijden van incidenten.
De brandweer IJsselstein bestaat uit een zogenaamd gemengd korps. Dat wil zeggen dat het korps bestaat uit beroeps- en vrijwillig personeel. Aan het hoofd van het korps staat de commandant. De plaatsvervangend commandant staat hem hierbij terzijde. De overige taken van het beroepspersoneel zijn onder andere brandpreventie, onderhoud en oefenen. Voor het uitrukken beschikt de brandweer over zon veertig vrijwilligers. Een telefoontje naar 112 is genoeg om bij deze vrijwilligers de pieper te laten overgaan op het werk of thuis.

Vrijwilligers gezocht
De brandweer van IJsselstein is altijd op zoek naar mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar die zich vrijwillig willen inzetten voor het brandweervak. De vrijwillige brandweer oefent elke woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in de burgemeester Wijte Kazerne. Geïnteresseerden zijn tijdens de open dag van harte welkom om hierover een toelichting te krijgen!

Jeugdbrandweer
Ook bestaat de jeugdbrandweer voor jongens en meisjes van 12 tot 18 jaar. Zij leren en oefenen op dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur allerlei zaken over het brandweerwerk. Daarnaast speelt de jeugdbrandweer elke seizoen zes tot acht regionale wedstrijden. Tijdens de open dag is hierover informatie te verkrijgen.