Gemeente Zoetermeer

Week van de Vooruitgang - 16 t/m 23 september

De week van de vooruitgang heeft als doel het beperken van de groei van het autoverkeer en het aandragen en tonen van goede alternatieven. Onder het motto "Vooruit voor schone lucht" worden in Zoetermeer een veelheid aan activiteiten georganiseerd. Een overzicht.

Zaterdag 16 september

Vervoersmarkt Dorpsstraat: diverse activiteiten en informatiestands, zoals: auto op aardgas, hybride auto;

kraam: Milieudefensie, Fietsersbond, Randstadrail, ov fiets, Green Wheels;

Rijsimulator van het "Nieuwe Rijden", is wedstrijd aan verbonden: 2 mensen die het meest zuinig blijken te rijden krijgen van rijschool Meerzicht & van Maanen een rijstijltraining aangeboden.

Fietsen op rare - vreemde constructies met verrassende effecten - fietsen voor groot en klein;

Treintje, speciaal voor de kleintjes!

Zondag 17 september

Autoloosloop over een groot deel van de Hoofdwegenstructuur die hiervoor gedeeltelijk wordt afgesloten: een hardloopwedstrijd over 5 en 10 km, en 1/2 marathon.

Sport en spel Voorweg die deze dag is afgesloten. Stadsboerderij het Buitenbeest en VTC Voorweg zorgen voor informatiekraampjes en activiteiten voor kinderen, zoals spelletjes, doe-dingen en knutselen.

Wandeling met de natuurtuingidsen in het Westerpark vanaf 13.00 uur in het Westpunt.

Fietstocht van de Fietsersbond en vereniging milieudefensie langs alle parken. De route kan worden opgehaald bij de kraam van de fietsbond (zaterdag in de Dorpsstraat), bij het stadhuis en bij de Stadsboerderij het Buitenbeest.

Autovrijfeest in Palenstein. De wijkvereniging Palenstein en de bewonerscommissie Bos en Bourgondië organiseren een autovrijfeest van 11.00-16.00 uur. Wijkwethouder Frans Muijzers opent het feest met veel spelletjes voor jong en oud.

Dinsdag 19 september

Boter-kaas-en-eieren fietstocht door Historisch Genootschap Zoetermeer. Verzamelen bij het Stadsmuseum in de Dorpsstraat om 09.30 uur. Vooraf inschrijven bij Monique Hakkennes via e-mail: m.hakkennes@zoetermeer.nl of telefonisch 079 3468445 (ma. wo. do.).

Woensdag 20 september

Fietsen versieren op de Kern Kinderopvang, brede school en Vrijetijdscentra (VTC). Voorafgaand aan de actie "op voeten en fietsen naar school" op donderdag.

Wethouder Frank Speel verkent verkeersveilige fietsroute met de Kidsclub de Veur in Rokkeveen. Om 15.00 uur wordt er gestart vanaf de Prismalaan 24.

Ingebruikname eerste Greenwheels autoparkeerplaats in de Spartastraat door wethouder Pieter Smit om 13.30 uur.

Donderdag 21 september

Bezoek wethouders Pieter Smit en Frank Speel van enkele basisscholen.

Op voeten en fietsen naar school: breng de kinderen met de fiets naar school in plaats van met de auto om daarmee de verkeersveiligheid rond de school te verhogen.

Zaterdag 23 september

Publieke arena (debat) van 14.00-16.30 uur op het Stadhuisplein olv Rik Grashof (oud-wethouder Delft). Vanaf 13.00 uur informatiestands geopend met de vier thema's: natuur,water, groen; mobiliteit; energie en afval.

Broemrit: het bevorderen van de rijvaardigheid voor 50-plussers. Deelnemers krijgen een rijtraining met de eigen auto en een ritadviseur; een test om hun verkeerskennis te verhogen; test van gehoor, zicht en reactievermogen. Vooraf dient u zich op te geven bij de heer G. Tulp, telefoon 079-3521838.