Gemeente Nijmegen

Week van de Vooruitgang start met stadsbus op aardgas

Een stadsbus die op aardgas rijdt, een prijsvraag voor fietsforensen, het autovrijmaken van enkele woonstraten en voorlichting over een verkeersveilige schoolomgeving. Op deze manier geeft Nijmegen van 16 tot en met 22 september invulling aan de Europese Week van de Vooruitgang. Dit is een Europees en landelijk initiatief om duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen.

Vanaf zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 september zet Novio bij wijze van proef een speciale stadsbus in die op aardgas rijdt. Bussen op aardgas zijn stil en schoon en dragen bij aan een betere luchtkwaliteit in de binnenstad. Novio wil testen hoe de aardgasbus in de praktijk bevalt. Dit met het oog op de wens van de gemeente Nijmegen en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen om op termijn alle bussen op aardgas te laten rijden in de binnenstad. Dan kan met name de hoeveelheid fijn stof verminderen. Zondag 3 september heeft deze bus al dienst gedaan tussen stadscentrum en Dukenburg om mensen naar het jaarlijks festival van Circus Colourful City te brengen. Geïnteresseerden kunnen de bus woensdag 20 september ook bekijken als hij op de Grote Markt geparkeerd staat.

Activiteiten tijdens de Week van de Vooruitgang

Zaterdag 16 september

Van 13.00 tot 17.00 uur vindt op de Mariënburg een fietsmarkt plaats, met onder meer een tentoonstelling van oude en aangepaste fietsen. Bezoekers van de fietsmarkt kunnen verschillende circus-, lig- en bakfietsen bekijken én uitproberen.

Om 14.00 uur start ook een wedstrijd tussen de auto en de fiets. Vanaf drie locaties zullen drie duos gemeenteraadsleden proberen zo snel mogelijk de Mariënburg te bereiken. De ene helft van het duo doet dat met de fiets, de andere helft met de auto. De startlocaties zijn Triavium, De Klif in Oosterhout en de Universiteitsbibliotheek. De deelnemers dienen zich uiteraard aan de verkeersregels te houden.

Om 15.00 uur volgt ook nog de bekendmaking van de prijsvraag: wie legt de langste afstand af tussen huis en werk in Nijmegen? Degene die aantoonbaar het grootste aantal kilometers fietst van huis naar werk krijgt als hoofdprijs een fietsarrangement (inclusief gebruik van fietsen, hotelovernachting, ontbijt, diner en picknick op een locatie naar keuze in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk) voor 2 personen. Het vertrekpunt of de bestemming moet liggen in de gemeente Nijmegen. Deelnemen kan nog tot vrijdag 15 september 12.00 uur door een e-mail te sturen naar c.falke@nijmegen.nl, met naam, adres, telefoonnummer, fietsroute met begin- en eindpunt, het aantal fietskilometers (enkele reis) en het aantal dagen per week waarop dit traject per fiets wordt afgelegd. Voor iedere inzender ligt er een fietsboekje van De Gelderlander klaar met twintig ANWB-fietsroutes in de wijde regio.

Zondag 17 september

Bewoners van zes straten in Nijmegen sluiten deze dag hun straat af voor verkeer om samen spellen te doen.

Maandag 18 september

Bekendmaking van zes Nijmeegse basisscholen die deelnemen aan De Gouden Zebra. Met ondersteuning van de gemeente gaan deze scholen een verkeersveiligheidsplan maken waarin aandacht is voor een veilige infrastructuur rond de scholen, verkeersgedrag en educatie. De meest actieve school wint de Nijmeegse verkeersveiligheidsprijs De Gouden Zebra en een bedrag van 5000 euro. Deze winnaar wordt bekendgemaakt in de Week van de Vooruitgang in september 2007.

Meer informatie op www.weekvandevooruitgang.nl.