Eneco


Opening windpark Van Pallandt Rotterdam, 12 september 2006 - Op zaterdag 16 september wordt het vernieuwde windpark Van Pallandt bij Middelharnis officieel in gebruik genomen. De burgemeester van Middelharnis, Greet de Vries-Hommes verricht samen met Ronald Blom, voorzitter van de Raad van Bestuur van ENECO Energie, in bijzijn van ENECO medewerkers, hun kinderen en andere genodigden, op feestelijke wijze de openingshandeling.

Voorheen bestond het windpark, dat gedeeltelijk eigendom was van ENECO Energie, uit 12 turbines met een totaal opgesteld vermogen van 6 MegaWatt. De oude afgeschreven turbines uit 1995 zijn begin 2005 verwijderd en ENECO is vervolgens op dezelfde locatie zelfstandig gestart met de bouw van het nieuwe park.

Het nieuwe park bestaat uit 7 Vestas V80 turbines met ieder een vermogen van 2 MegaWatt, waarmee het vermogen van het verouderde park meer dan verdubbeld is tot 14 MegaWatt. De nieuwe windturbines produceren voldoende elektriciteit om minstens 10.000 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. De turbines hebben een tiphoogte van 100 meter en een rotordiameter van 80 meter. ENECO Energie heeft ruim 14 miljoen euro in het nieuwe windpark geïnvesteerd.

ENECO Energie investeert volop in windenergie. Windpark van Pallandt is het tweede windpark wat dit jaar door ENECO in gebruik genomen wordt. In augustus dit jaar werden in Delfzijl al 7 windturbines in werking gesteld. Daarnaast heeft ENECO in juni voor 4 windprojecten, totaal 33 MegaWatt, een Europese aanbesteding succesvol afgerond. Verwacht wordt dat deze windprojecten vanaf april 2007 in gebruik kunnen worden genomen. Tot slot wordt naar verwachting het offshore windpark Q7, wat 23 km uit de kust van IJmuiden ligt en goed is voor 120 MegaWatt, begin 2008 operationeel.

Op dit moment beschikt ENECO over een totaal opgesteld windvermogen van 84 MegaWatt. Dit is voldoende om ca 55.000 huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Dit levert per jaar een besparing op van 62.000 ton van het broeikasgas CO2.