Gemeente Spijkenisse


Gratis waterbusvervoer op 16 september

13 september 2006

Spijkenisse en Oud-Beijerland samen op pad tijdens Week van de Vooruitgang. Op uitnodiging van buurgemeente Oud-Beijerland sluit Spijkenisse zich aan bij de Europese Week van de Vooruitgang. Deze week is een aantal jaren geleden in het leven geroepen om alternatieve vormen van vervoer te stimuleren.

Het doel is een minder en zuiniger gebruik van de auto ten gunste van openbaar vervoer, fietsen en wandelen. Om het publieksvriendelijke karakter van deze week te onderstrepen vaart er op zaterdag 16 september een gratis waterbus tussen Spijkenisse en Oud-Beijerland. In het MilieuHuis en het InfoPunt Spijkenisse zijn bovendien gratis wandel- en fietsroutes verkrijgbaar, die speciaal voor deze dag zijn gemaakt.

Collegiaal onthaal
Wethouder Christel Mourik zal zaterdagochtend met de eerste afvaart van de waterbus om 11.30 uur meegaan. Zij wordt ontvangen door haar collega van Oud-Beijerland, Anettie van Hemert, voor een rondleiding in het dorp. Hier worden diverse activiteiten in het kader van de Week van de Vooruitgang georganiseerd. Van Hemert is net als wethouder Mourik verantwoordelijk voor de portefeuilles Milieu, Verkeer en Vervoer.

Frans initiatief
Het is de tweede keer dat Oud-Beijerland meedoet aan deze internationale week. De Week van de Vooruitgang is de Nederlandse versie van de Europese Mobiliteitsweek, die wordt ondersteund door de Europese Milieucommissie. Het Europese initiatief is ontstaan in 2002. Deze vloeit weer voort uit de Franse `International Car Free Day', die een autovrije zondag bepleit om een kritisch gebruik van de auto te bevorderen. Inmiddels doen meer dan 300 gemeenten in Nederland met de actieweek mee, al dan niet in combinatie met een autoloze zondag.

`Dag' van de vooruitgang
Geheel in de traditie van deze hoort-zegt-het-voort-aanpak, heeft Spijkenisse gehoor gegeven aan de oproep van Oud-Beijerland, met diverse gezamenlijke activiteiten tot gevolg. Dit jaar beperkt Spijkenisse zich tot een `dag' in plaats van een `week' van de vooruitgang. De eerste contacten over en weer zijn dermate aanstekelijk, dat Spijkenisse volgend jaar ongetwijfeld ook meedoet met de internationale week.

Milieubewust
Spijkenisse voert al sinds jaar en dag een actief beleid om de inwoners op de fiets en aan het wandelen te krijgen. De talrijke fietspaden in en om Spijkenisse en de activiteiten vanuit het MilieuHuis geven aan dat een sportieve vrijetijdsbesteding en het milieubewustzijn hoog in het vaandel van deze groene gemeente staan.

Afvaarten
De afvaarten van de gratis waterbus op zaterdag 16 september a.s. zijn op de volgende plekken:
Spijkenisse: 11.30, 12.30, 13.30 en 14.30 uur vanaf de aanlegsteiger van de Watertaxi aan de Schenkelweg (ter hoogte van de Spijkenisser molen);
Oud-Beijerland: 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur vanaf de aanlegsteiger van het fietsvoetveer Oud-Beijerland/Rhoon.

Behalve de waterbus varen ook het Rhoons Veer (Spijkenisse - Oud-Bijerland - Rhoon) en de Putter (Zwijndrecht - Puttershoek) deze dag gratis.

Speciaal ter gelegenheid van de Week van de Vooruitgang zijn een fiets- en wandelroute samengesteld. De folder `Van Steiger tot Steiger' met de wandel- en de fietsroute is op 16 september verkrijgbaar bij het MilieuHuis aan de Anth. van de Nootstraat 4-6 en het InfoPunt Spijkenisse aan de Nieuwstraat 105. De fietstocht die langs aantrekkelijke plekken in Spijkenisse en Oud-Beijerland voert is 15 kilometer en de wandeltocht 8 kilometer.

In deze informatiecentra zijn bovendien de gloednieuwe fietspakketten van de VVV Zuid-Holland Zuid verkrijgbaar. Dit pakket bestaat onder meer uit het fietsrouteboekje `Rondjes met pontjes' en informatie over de vaartijden van het Rhoonse veer.