Gemeente Geertruidenberg


Dertig duikers maken Nionplas schoon

Op International Cleanup Day, zaterdag 16 september, maken dertig duikers van Total Diving uit Breda en Moby Dick uit s-Gravenhage de Nionplas te Raamsdonksveer schoon.

Zij zullen zowel onder als boven water het recreatiegebied van een hoop zwerfafval ontdoen. De gemeente is uiteraard blij met het initiatief en zal het verzamelde afval afvoeren.

Zwerfafval

In 15 zogenaamde buddyparen duiken ze in de zandwinningsput van ongeveer 22 meter diepte. Deze is ontstaan doordat zand werd gewonnen voor de aanleg van de A59. Momenteel wordt de plas zeer frequent gebruikt door beide duikscholen voor het opleiden van hun leerlingen. Met speciale netten zullen de duikers het afval verzamelen. Hierbij moet gedacht worden aan o.a. lege flessen, blikjes, chipszakken en tennisballen. Veel van dit afval zal niet of pas na 10 tot 25 jaar afbreken in het milieu, waardoor de natuur zwaar wordt belast.

Duikorganisatie PADI

Dit groots opgezet evenement is een initiatief van de duikorganisatie PADI, in samenwerking met de AWARE Foundation. PADI-duikers zetten zich wereldwijd in voor het behoud van de natuur tijdens de Internatiol Cleanup Day.