Gemeente Harderwijk


Ontdek het natuurgebied Hierdense Poort

Zaterdag 16 september organiseren acht organisaties, van Natuurmonumenten en provincie tot Zuiveringschap en de gemeenten Nunspeet en Harderwijk een open dag in en rond de Hierdense Poort, het gebied tussen het Veluwemeer en de dorpen Hierden en Hulshorst. De organisaties laten zien wat zij zullen doen om de mooie kanten van dit gebied tussen Hierden en Hulshorst in de toekomst te beschermen en te versterken. Harderwijk toont er de nieuwste plannen voor het Waterfront, waarvan ook de Mheenlanden deel uitmaken.

De hoofdlocatie voor deze gezellige open dag - van 12.00 tot 16.30 uur - is op landgoed Hulshorst. Er zijn stands met informatie over de plannen voor dit gebied, natuurfilms, verkoop van allerlei natuurgidsen en ander materiaal om de natuur mee te verkennen. U kunt uw mening geven over belangrijke natuurbeheervraagstukken. De beheerder van landgoed Hulshorst staat klaar voor een rondleiding over het landgoed. Wie het aandurft stapt in een hoogwerker (38 meter) voor een prachtig uitzicht op de plek waar het ecoduct Hierdense Poort over de A28 en spoorlijn zal komen.

Fietstocht
Kinderen kunnen onder de luifel van de festivaltent volop kleuren en mooie buttons maken. Voor kinderen met lef is de `WILDwissel' een echte aanrader. Op deze hindernisbaan ervaren ze zelf hoeveel hindernissen dieren - zoals edelherten en dassen - in hun leven tegenkomen. Verder is er een leuke speurtocht `Kruip in de huid van...'

Speciaal voor deze open dag is een fietsroute door het gebied uitgezet. Startpunt van de route is landgoed Hulshorst. Neem dus uw fiets mee. De route voert langs de mooiste plekjes in het gebied; de landgoederen, het kleinschalige agrarische landschap en de open graslanden langs de kust. Onderweg kunt u afstappen voor korte excursies door het gebied.

Mooie kanten
Het plan voor de Hierdense Poort is opgesteld op initiatief van de provincie Gelderland om de Veluwe weer met haar omgeving te verbinden en dit unieke gebied aan de rand van het Veluwemeer open te houden. Het gebied gaat de komende jaren veranderen. De mooie kanten van het (agrarisch) landschap worden versterkt en beschermd tegen verstening, verrommeling en versnippering. Onder leiding van de Dienst Landelijk Gebied is er een concreet uitvoeringsprogramma vastgesteld. In mei 2005 hebben Waterschap Veluwe, Vereniging Natuurmonumenten, de gemeenten Nunspeet en Harderwijk, LTO-Noord en het Gelders Particulier Grondbezit verklaard mee te werken aan de realisatie van de plannen. Inmiddels is er een fietspad aangelegd, zijn er beekherstelprojecten uitgevoerd.

Informatie: Lees alles over de Open Dag Hierdense Poort in de speciale themakrant die u tegelijk met deze krant hebt ontvangen, of haal hem op in de Stadswinkel.