Ingezonden persbericht


Persbericht

Opening de Speelhoff

Alsof doen alsof niet ook gewoon doen is.

Een kinderspeelplaats ontworpen in de geest van Dudok. In de wijk Liebergen in Hilversum verdwijnen de originele Dudokwoningen, maar hun plattegronden keren op een door Hans Venhuizen ontworpen kinderspeelplein terug. Op zaterdag 16 september wordt De Speelhoff gelegen aan 't Hoffplein, om 14.00 uur officieel geopend door de wethouders Erik Boog van Cultuur en Monumentenzorg en Ben Hammer, wethouder Stedelijke Vernieuwing.

De woningen rond het Van 't Hoffplein zijn recentelijk gesloopt en worden onder het motto 'Dudok revisited' weer opgebouwd. Op het kinderspeelplein is een aantal woningplattegronden van de oorspronkelijke architectentekening op ware grootte op het plein uitgezet.
In het ontwerp staan de zitbanken en de lampen in woonkamers, hangt de schommel 'tussen de schuifdeuren', staan de vuilnisbakken in de keukens, het schuurtje in de tuin en begint de glijbaan in het trappenhuis. De plattegronden bieden alle aanleiding voor spel en bewaren meteen iets van de architectuur van Dudok in zijn oorspronkelijke omgeving. Zo is het speelplein in feite een 'Dudok voor beginners'.
Het speelplein is alleen overdag te bezoeken door ouders met kinderen tot en met 8 jaar en is toegankelijk via een hek aan het Van 't Hoffplein. Het ontwerp van dit hek is geënt op een van de mooiste door Dudok ontworpen hekken, die bij de Noorder Begraafplaats in Hilversum. De tekst op het hek: ALSOF DOEN ALSOF NIET OOK GEWOON DOEN IS is leesbaar bij het verlaten van het speelplein. Nadat de kinderen zich op het plein hebben vermaakt met de fopinterieurs binnen de fopwoningen, werkt de tekst op het hek buitengewoon geruststellend. Door 'te doen alsof' trainen kinderen immers hun vermogen om zich in de grotemensenwereld te handhaven. Op volwassenen zou deze geruststelling eerder een waarschuwende uitwerking moeten hebben. Zij verlaten immers niet de 'doen alsof' wereld, maar betreden deze juist. De omgeving waarin ze terugkeren is die van een nagebouwde Dudok: nieuwbouw overgoten met een Dudoksaus. Smaakvol en vakkundig aangebracht, maar vooral een saus die naar het vertrouwde verleden smaakt.
Als de oplettende bezoeker het speelplein verlaat met de zin op het hek in zijn hoofd kan hij niet anders dan concluderen dat 'doen alsof inmiddels buitengewoon gewoon geworden is'.

Ontwerp
Hans Venhuizen met medewerking van Olivier Scheffer, Joost Volkers en Wigger Bierma.

---